Diş Tedavisi

Diş İmplantı Nedir? Temel Bilgiler ve Faydaları

Diş İmplantı Nedir? Temel Bilgiler ve Faydaları

İmplant, yok olan bir dişin eksikliğini ortadan kaldırmak için tercih edilen daimi bir diş protezi şeklinde açıklanır. Diş implantları, kendi dişleriniz ile biyolojik olarak uyumlu olan titanyum materyalden üretilirler. Bu implantlar yapay köklerdir ve çene kemiği üzerine konumlandırılırlar. Bu doğal olmayan kökler, diş eti altına konumlandırılan vidalar ya da cıvatalar biçiminde olabilirler.

İmplant cerrahisi, diş doktorları ya da oral cerrahlar tarafından yapılan bir işlemdir. Uygulama, çoğunlukla lokal anestezi kullanılarak yapılır ve ağrı meydana gelmeden tamamlanır. İmplantlar, çene kemiği üzerine sıkı bir şekilde entegre olurlar. Bu implantlar zaman geçtikçe kemiğin çevresindeki dokular ile bütünleşerek dirençli bir yapı meydana getirirler.

Diş implantları, yitirilmiş dişlerin işlevini yerine getirmenin yanında diş köprüleri ya da hareketli protezlerin yerine daha sağlam ve organik bir alternatif olarak da tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. İmplantlar, yanda bulunan dişlerin kesilmesine herhangi bir ihtiyaç duyulmadan noksan dişlerin yerine yerleştirilebilir. Böylelikle implant dişler doğal dişlerin muhafaza edilmesini de sağlarlar.

İmplantlar, görüntü ve işlevsel bakımdan natürel dişler ile benzerlik gösterirler ve ağız içerisinde doğal bir görüntü ve his ortaya çıkarırlar. Sağlam bir diş etine sahip ve yeterli çene kemiği yoğunluğuna sahip olan bireyler, çoğunlukla diş implantı için ideal kişilerdir.

Diş implantları, diş ağrısı ve çiğneme güçlükleri ile karşı karşıya kalan bireyler için güvenli ve daimi bir çözüm sağlar. Fakat, implant işlemi uygun olmayan bireylerde enfeksiyon tehlikesi ve başarısız sonuç gibi problemler meydana gelebilir. Bu sebep ile, diş implantı işleminden evvel doktorunuzun değerlendirmesi ve tavsiyelerini almak çok mühimdir.

İmplant nedir sualine, farklı sebepler ile meydana gelen dış kaybı halinde noksan dişin ya da dişlerin yerine çene kemiği üzerine konumlandırılan genellikle vida biçimindeki yapay diş kökü olarak yanıt verilebilir. Protez dişler implant üstüne konumlandırılabilir. İmplant dişler hem görüntü hem fonksiyonel açıdan natürel dişlere son derece yakındır. Kullanım esnasında ısırma, çiğneme, konuşma hissinde herhangi bir fark gözlenmez. Ayrıca görüntü açısından da organik dişler ile implant dişlerin farkının görülmesi son derece güçtür.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir