Her insan diş çürüğünden uzak durmayı arzu eder. Çünkü diş çürükleri ağrı, ağız kokusu, boşluk ve hatta diş kaybı gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bunun ile beraber, diş çürükleri hala çok yaygın bir şekilde meydana gelmektedir ve genel olarak çocuk ve genç yetişkinleri etkilemek ile beraber, her zaman yaşanabilir.
Diş çürüğü kademeli bir şekilde meydana gelir ve tedavisi yapılmadığında dişin içerisinde çürüğe evrilir. Bakteriler ağız içerisinde biriktikçe, plak şeklinde isimlendirilen bir madde ortaya çıkarırlar. Şekerli ya da nişastalı besinleri her tükettiğinizde plak yapışkan bir hal alır. Müdahalede bulunulmadığında bu plak tartar biçiminde sert hale gelebilir. Plaktaki bakteriler veya tartar, dişlerinizin sert minesinin mineral formunu olumsuz etkileyen bir asit meydana getirir. Bu çürük olarak isimlendirilen yumuşak bir leke ya da diş deliğine yol açabilir.
Bu delik derin bir hal alır ise dişinizin yumuşak iç katmanına işler. Şayet daha derine ilerler ise, diş pulpasına doğru ulaşabilir. Şiddetli diş çürüğünün bu biçimi çok ağrılı olabilir ve en sonunda diş kaybı ile karşılaşılabilir.
Çürük oluşumu bazen siyah ya da kahverengi bir nokta şeklinde fark edilir. Fakat genel olarak yalnızca bir röntgen filmi çekildikten sonra fark edilir. Bu sebeple düzenli diş kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Diş çürüğü olduğuna işaret eden belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağız içince hem kalıcı ağız kokusu hem de kötü bir tat
- Hassasiyet durumu
- Soğuk, sıcak, şekerli gıdalar tüketildiğinde kötü bir hal alan ağrı
- Diş üstünde tebeşire benzeyen beyaz bir nokta
Diş çürüğüne engel olmanın en kolay ve etkili yolu, plak oluşumuna engel olmaktır. Plak devamlı olarak meydana geldiği için dişler her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Bu sebepten dolayı titiz bir şekilde ağız bakım rutini yerine getirilmelidir. Ağız sağlığı için uygulanması gereken ağız bakım rutini ise şu şekildedir:
- Şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durmaya çalışın.
- Gün içerisinde en az iki defa; her defasında en düşük 2 dakika süresince dişlerinizi fırçalayın.
- Florür içeriğine sahip olan ve bilhassa plak temizliği ve diş çürüğü engellemek için tasarlanan bir macun tercih edilmelidir.
- Gün içerisinde en az iki defa diş ipi kullanılması gerekir. Bu işlem dişlerin arasına giren besinlerin uzaklaştırılması için gereklidir.
- Son olarak florürlü ağız gargarası kullanılarak rutin tamamlanmalıdır.