Diş Tedavisi

İmplant Mı Yoksa Köprü Mü?

İmplant Mı Yoksa Köprü Mü

İmplant nedir? İmplant tedavisi nasıl uygulanır? İmplant tedavisi kimlere yapılır? İmplant tedavisinin avantajları nelerdir? Köprü diş nedir? Köprü diş kimlere uygulanır? Köprü diş tedavisi nasıl yapılır? Köprü diş avantajları nelerdir? İmplant ve köprü diş hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

İmplant Nedir?

İmplantlar doğal dişlere uygulanan ve rahatlıkla kullanılabilen doğal diş görünümündeki materyallerdir. Eksik diş tedavilerinde veya diş kayıplarında ve bunların haricinde estetik kaygı durumunda tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Son zamanların sıkça yaptırılan diş tedavileri arasında ilk sırada gelmektedir.

Eksik dişin kemik yuvasına yerleştirilen diş kökü implantı sonrasında çene kemiğinin iyileşmesi beklenir. Daha sonra implant çeneye güvenli bir şekilde tutturulur ve iyileşmesi beklenir. İyileşme süreci yaklaşık olarak 6 ile 12 hafta arasında gerçekleşmektedir. İmplantı çene kemiğine bağladıktan sonra tepe kısmını güvenli bir şekilde tutabilmek için abutment adı verilen bir konektör takılmaktadır. Sonrasında diş hekimi kullanacağı dişlerinizin bir modelini oluşturarak tedavi sürecini tamamlar. İmplant tedavisinde eksik diş yerine yapılan implantlar doğal diş ile aynı görünümde olduğu için estetik açıdan herhangi bir problem yaşamazsınız.

İmplantlar estetik açıdan doğal dişlerinize benzer ve çenenize yerleştirildiği için herhangi bir oynama gibi bir durum ile karşı karşıya kalmazsınız. İmplantlar komşu dişlerinizi kesinlikle etkilemez. Bu nedenle dişlerinizde çürüme veya diş eti hastalıklarına da neden olmaz.

İmplantların köprü dişten ayıran baştaki en önemli sebep daha pahalı olmasıdır. İmplantlar genellikle sigorta kapmasında değildir. İmplant tedavisinde ufak çaplı bir ameliyat süreci geçireceksiniz. Bu nedenle iyileşme süresi gibi ek süre sonrasında yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz. Köprü dişten daha uzun ömürlüdür.

Köprü Diş Nedir?

Köprü diş tedavisi eksik diş tedavilerinde tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Köprü protez dişler komşu dişlere sabitlenerek yapılmaktadır.

Köprü diş tedavisinde diş hekiminizi sıkça ziyaret etmeniz gerekmektedir. Köprü diş tedavisinde diş hekiminiz ilk olarak köprünün yanındaki dişi çevreleyen diş etki dokusuna lokal anestezi yaparak kronları barındıracak dişleri yeniden şekillendirir. Kronlar köprüyü tutabilmesi için güvenli bir şekilde oturmaları gerekmektedir. Dişler yeniden şekillendiği zaman eksik diş ve çevresindeki dişler hakkında bir izlenim oluşturur. Kalıcı köprü laboratuvar ortamında hazırlanana kadar geçici köprü yerleştirilir.

Köprü dişin dezavantajı ise komşu dişlerde kronlar varsa köprüyü yerleştirmek için kronların yeniden yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra tedavi sırasında sinirler zarar görürse ek olarak kök kanal tedavisine de başvurulabilir. Köprü diş tedavisinde yapılacak olan rutin bakım implantlara göre daha önemlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir