Diş Tedavisi

İmplant Diş Çürür Mü?

İmplant Diş Çürür Mü

Diş çürümesi, en basit tabiri ile ağızda bulunan bakterilerin dişi yok eden bir asit meydana getirmesi ile ortaya çıkan bir diş problemidir. Diş çürüklerinin tedavisi erken dönemde yapılmadığında enfeksiyon, ağrı hatta diş kayıpları ile karşı karşıya kalınabilir. Zamanında tedavisi yapılmayan çürük oluşumları daha da derine inmeye başlar. Diş kayıpları meydana gelen kişilere uygulanacak en etkili yöntem implant tedavisidir. Diş implantı ile ilgili en çok merak edilen konu ise “İmplant diş çürür mü?” diyebiliriz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Dişler Neden Çürür?

Diş çürüklerinin oluşmasının altında birçok neden bulunmaktadır. En sık karşı karşıya kalınan diş çürük nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız hijyenine yeteri kadar dikkat edilmemesi
  • Diş çatlakları
  • Diş minesi ile ilgili sorunlar
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Diş plakları

Artan diş hassasiyeti, çiğneme ile ortaya çıkan ağrı veya baskı hissi oluşuyorsa dişlerde çürük olma ihtimali vardır. Dişlerin hızlı bir şekilde çürümesi diş eti problemlerine de yol açabilir. Diş çürüğünün sebebi ve ciddiyeti ile bağlantılı olarak, diş doktoru bir tedavi planı oluşturacaktır. Bu noktada diş implantları devreye girmektedir. Diş yerine, bir diş veya köprüyü tutması için konumlandırılan yapay diş kökleri implant olarak adlandırılmaktadır. Dental implantlar periodontal rahatsızlık, yaralanma ya da başka bir nedenden dolayı diş kaybı yaşayan bireyler için en doğru seçeneklerden biridir. Sağlıklı diş etleri bulunuyorsa diş implantı uygulaması daha da başarılı olacaktır. Sağlıksız diş etleri implant tedavisinin başarı oranının düşmesine sebep olmaktadır.

Doğal diş yapısından farklı olarak diş implantı yapıldığında, bu implantlar çürük oluşumuna karşı daha dirençli bir yapıdadır. Diş çürüklerinin başlıca nedenleri arasında yer alan bakteriler, porselen ve metalden yapılan implantları etkilememektedir.

Bunun yanı sıra implant bakımını aksatmamak, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla implant tedavisinin başarı oranı artacaktır. Unutmamak gerekir ki zamanla implantlarda doğal dişler gibi bakteri ve plak toplayabilir. Bu sebepten dolayı ağız bakımının aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Düzenli yapılan ağız bakımları ile implantlarda çürük oluşmaz ve doğal dişler ile şekil ve boyut bakımından tam bir uyum sağlar. Gerçekleştirilen implant tedavileri ile diş ve ağız sağlığı tamamıyla iyileşmektedir.

Diş ve ağız sağlığı için, dişlerin her gün düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Her 6 ayda bir kontrol amaçlı diş hekimlerine başvurmak gerekmektedir. Dişlerde meydana gelebilecek problemlerin oranını en aza indirebilmek için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturulmalı ve zararlı maddelerden uzak durulmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir