İmplant diş tedavisi beş aşamada gerçekleştirilmektedir. İmplant tedavisine adım atmadan evvel gereken ön tanı yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan hemen önce de ağız temizliğinin en düzgün biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanır. Tedavi için ilk evre implantı çene kemiği üzerine konumlandırmaktır.
Titanyumdan üretimi gerçekleştirilen vidalar, çeneye konumlandırılıp yaklaşık olarak 1 ila 3 ay arasında bir zaman implantın çeneyle bütünleşmesi beklenir. Sonrasında bir diğer aşamaya geçiş yapılır. İkinci aşamada titanyumdan üretilen vidaların üstüne dış materyali konumlandırılır. Uygunluğa ve kişinin isteğine bağlı olarak porselen ya da zirkonyum dişlerin tasarımı yapılır. Bu protez dişlerle ilk olarak, yapıştırma veya vidalama teknikleri ile kişi üzerinde prova uygulanır. Sonrasında implantlar tam anlamı ile yerlerine konumlandırılarak tedavi sonlandırılır.
İlk Muayene ve Planlama
İmplant işleminde ilk muayene ile kişinin bu tedavi için uygun olup olmadığı tespit edilir. Doktor tarafından ağız içerisinde ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilir. Diş etleri, dişlerin mevcut hali, alt ve üst çene, implant için ideal olup olmadığı anlaşılması için ayrıntılı bir inceleme gerçekleştirilir. Muayenenin sonrasında planlama evresine geçiş yapılır. Kaç tane implant uygulanacak, implantların formu, üstüne uygulanacak diş protezinin türü gibi bütün ayrıntılar göz önünde bulundurulur. Bu planlama aşamasında üç boyutlu tomografiyle çenenin görüntüsü alındıktan sonra detaylı hale getirilmektedir. Böylelikle implantın yapılacağı alan en düşük hata ile tespit edilerek, kişiyi mutlu edecek uygulamaya başlanır.
İmplant Operasyon Aşaması
İmplant ioeras alanında uzman diş doktorları tarafından kişiye en uyumlu olacak planlama ile gerçekleştirilir. Operasyona başlamadan evvel lokal anesteziyle diş ve çene bölgesi uyuşturulur. Gerekli cerrahi materyaller ile implantın yapılacağı yuvalar açılır ve implant bu alana yerleştirilir. Dikişli implant uygulamasında diş eti bölümüne bir kesi atılarak kemiğe erişilir ve vidalama gerçekleştirilir. İmplantın konumlandırılmasının ardından dikiş atılarak bu bölgedeki uygulama tamamlanır. Operasyon aşamasının tamamı ile son bulması, kişiye ve yapılacak implant miktarına göre 3 aya kadar farklılık sergiler.
Yaklaşık 15-40 dakika gibi bir sürede uygulanan implantın çene kemiğiyle bütünleşmesi beklenmektedir. Sonrasında da kaplama olacak materyal ile diş protezi sonlandırılır.
İyileşme Dönemi
Başarı ile tamamlanamayan implant seviyesi dünyada yaklaşık olarak %5 kadardır. Bunun haricinde çoğunlukla uygulanan implant operasyonları başarılı bir biçimde çene kemiği ile bütünleşir ve kişi problem olmadan kendi dişi gibi uygulanan implantı kullanmayı sürdürür. Operasyon yapıldıktan sonra alt çenenin bütünleşmesi için beklenmesi gereken süre 2 ila 2 buçuk ay kadardır. Üst çene için beklenmesi gereken süre ise 3 ila 4 ay kadardır.
İmplantın Yerleştirilmesi
Kişiye lokal anestezi uygulaması yapıldıktan sonra planlanan biçimde implant konumlandırılması gerçekleştirilir. Bazı kişilerde çene kemiği implant için yeterli gelmeyebilir. Böyle hallerde de doku takviyesine ihtiyaç olabildiğinden genel anestezi uygulanarak implant tedavisi yapılır.
Protezin Yapılması
İmplant tedavisinde gereken teşhis ve planlamalar gerçekleştirildikten sonra protez hazırlığı yapılır. Bu evrede kişinin kendi tercihleri ve bulunan dişlerinin mevcut hali göz önüne alınarak bir protez oluşturulur. Ağız içinin ölçüsü ve alınır ve öteki dişler ile uyumlu bir görüntüye sahip olacak renk tercih edilir. Ardından kişinin mevcut olan dişleri ile uyumlu olacak biçimde protez hazırlığı yapılır.