Diş Tedavisi

Hangi Dişlere İmplant Yapılmaz?

Hangi Dişlere İmplant Yapılmaz

Dental implant tedavisi, yitirilen dişlerin yerine konumlandırılan yapay diş kökleri olarak hizmet veren cerrahi bir operasyondur. İmplantın hangi dişlere yapılmayacağı sorusu pek çok kişinin aklına takılan bir husustur. İmplantların uygulanabildiği durumlar şu şekildedir:

Tek Diş Kaybı

Bir diş kaybı yaşandığında, yalnızca kayıp diş yerine implant uygulanabilir. Bu, komşu dişlerin zarar görmemesi ve doğal diş formunun daha düzgün muhafaza edilmesi manasına gelir.

Birden Fazla Diş Kaybı

Yan yana olan birkaç tane dişin kaybı olduğunda, kaybedilen diş kadar implant kullanılarak bir köprü ya da protez desteklenebilir. Bu, daha çok sabitlik ve işlev sunmaktadır.

Tüm Dişlerin Kaybı

Bütün dişlerin kaybı yaşandığında, bir ya da birden çok implanta yer vererek tam bir diş protezi yapılabilir. Bu protezler sabit ya da takılıp çıkarılabilen özellikte olabilmektedir.

İmplantlar, çoğunlukla kemik dokusuna uyum sağlarlar ve kuvvetli bir temel oluşturarak diş protezlerinin daha düzgün tutunmasına yardımcı olurlar. Fakat her hasta birbirinden farklıdır ve implant tercihi, kişinin ağız formuna, kemik durumuna, genel sağlık haline ve öteki etkenler ile bağlantılı olarak farklılık gösterebilir.

Kemik Yetersizliğinde İmplant Tedavisi

Çenedeki diş noksanlığı olan alanlarda zaman içerisinde kemik kaybı olarak adlandırılan atrofi ortaya çıkmaktadır. Bu durum genel olarak dental implantların konumlanacağı kemiğin kalitesi ve oranını negatif olarak etkilemektedir. Bu şekilde olan kişilerde dental implant yapımı çok güç olmak ile birlikte bazı zamanlarda mümkün olmamaktadır. Günümüzde, kemik kaybı durumunun tedavisinin yapılma ihtimali bulunmaktadır. Kemik kaybına sebep olan alanı greftlemek ile yalnızca dental implantların konumlanabileceği kemik oranını sağlamakla kalmaz ayrıca işlevsel ve estetik görüntüyü de onarmış oluruz.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Diş implant tedavisi, eksilen dişlerin yerine daimi ve organik bir çözüm sağlar. İmplantlar, etraftaki dokulara minimal etki oluştururken kuvvetli bir tutunma sunar ve estetik bakımdan organik dişlere son derece benzerler. Bu tedavi, çiğneme işlevini geri vererek beslenme davranışlarını ve konuşmayı onarabilir. Ayriyeten, çene kemiğinin muhafaza edilmesine yardımcı olarak yüz formunun desteklenmesine katkı sağlayabilir. Öteki seçeneklerden farklı olarak, implantlar etraftaki dişleri olumsuz etkilemez ve uzun ömürlü çözüm sağlarlar.

  • Organik diş görüntüsüne sahiptir.
  • Dişin kaybı neticesinde ortaya çıkan diş bozulmasına engel olur.
  • Ağız içi konfor seviyesini yükseltir.
  • Konuşma ve yemek yemede iyileşme meydana gelir.
  • Bakımı kolay olan implantların ömrü uzundur ve dayanıklıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir