Diş Tedavisi

Hamilelikte Diş Sağlığı: Gebelik Döneminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yerine getirilmesi bebek ve annenin sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hamilelikte vücutta ortaya çıkan hormonal farklılaşmalar diş eti iltihaplanmalarını tetikleyebilir. Dişlerde meydana gelen sorunlar sonucunda erken doğum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebepten dolayı gebelik planı olan kişilerin gebelikten önce gerekli sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Hamilelik boyunca ağız ve diş tedavilerinin gerçekleştirilemeyeceği gibi bir düşünce söz konusudur ancak bu düşünce doğru değildir. Hamilelik döneminde, ağız ve diş tedavileri genel olarak 16-28. haftalar arasında gerçekleştirilmektedir. Tedavinin bu aralıklarda gerçekleştirilmesinin nedeni ise yaşanacak ağrının bebeği etkilememesidir. Hamilelikte anestezi altında diş çekimi hatta kanal tedavisi bile yapılabilir. Tedavi yapılırken kullanılan lokal anestezi bebeğe herhangi bir zarar vermemektedir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımı Neden Önemlidir?

Ağız ve diş bakımının her daim yerine getirilmesi gerekmektedir. Fakat planlanan hamileliklerde bilhassa ağız ve diş temizliği konusunda titiz olunmalıdır. Hamilelik boyunca annenin tükettiği besinlere dikkat etmesi, ilerleyen dönemlerde yaşanacak sorunlara engel olunmasını sağlar. Hamilelik, vücutta hormon ve salgı sisteminde bazı farklılaşmalar yaşanmasına sebep olan bir süreçtir. Bu sebepten dolayı hamilelik öncesinde anne adayının ağız ve diş kontrollerini yaptırması, ilerleyen dönemde yaşanacak vücut değişimi için güçlü dokular meydana getirilmesini sağlar.

Hamilelikte Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Gebelikten önce dişlerin kontrolleri yaptırılarak dişlerin durumuna bakılmalıdır.
  • Kalsiyum içerikli besinlerin doğru miktarda tüketilmesi gerekmektedir.
  • İlaç kullanımının doktor tavsiyesi üzerine yapılması gerekmektedir.
  • Gebe kişiler için uygun olan ağız bakım ürünlerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
  • Tatlı yiyecekler tüketildikten hemen sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Beslenme alışkanlıklarının olumlu yönde değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Eğer herhangi bir mecburiyet söz konusu değilse radyolojik görüntülemeler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.
  • Dişlerin güç içerisinde en az 2 kez fırçalanması ve diş ipi kullanımına başvurulması gerekmektedir.
  • Lokal anestezi uygulanmadan önce kadın doğum doktorundan izin alınmalıdır.
  • İlk 3 ay boyunca etkili diş tedavisi gerçekleştirilmemeli, tedaviler 4, 5 ve 6. aylarda yerine getirilmelidir.
  • İlk 3 ay ne kadar önemli ise son 3 ayda bir o kadar önemlidir. Bu sebepten dolayı acil olmayan ağız tedavileri doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

Hamilelik süreci boyunca ağız ve diş bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekli olan noktalar bu şekildedir. Hem anne hem de bebek sağlığı için bu noktalar göz önünde bulundurulmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir