Diş Tedavisi

Diş Eti İltihabı ve Periodontal Hastalıklar: Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti İltihabı ve Periodontal Hastalıklar: Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Periodontal hastalıklar diş eti ve dişlere destek olan öteki dokular üzerinde etkili olan iltihabi rahatsızlıklardır. Yetişkin kişilerde yaşanan diş kayıplarının %70’lik dilimi periodontal hastalıklardan dolayıdır. Bu hastalıkların erken tespiti yapıldığında basit ve başarılı bir biçimde tedavisi yapılabilir. Diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına engel olunması ya da tedavisi; doğal dişlerin muhafaza edilmesi, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir şekilde sindirim gerçekleşmesi gibi diğer yararlar da beraberinde gelmektedir. Periodontal hastalıkların başlangıcı diş eti iltihabıdır. Bu evrede diş etlerinde kanama, kızarma ve hacimde artış görülmektedir. Erken evrede kişiyi fazla rahatsız etmeyebilir. Tedavisi yapılmadığı taktirde hastalık periodontitise doğru evrilerek diş eti ve dişlere destek sağlayan alveol kemiğinde geriye dönüş imkanının bulunmadığı bir hasar durumu ortaya çıkarabilir.

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ileri olan evresidir. Dişlere destek olan öteki dokularla beraber alveol kemiğinde hasar meydana gelir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri

  • Diş fırçalama esnasında kanama ortaya çıkması
  • Hassas, kızarık ve şişmiş diş etleri
  • Dişlerden kolay bir şekilde ayrılabilen ve uzaklaşan diş etleri
  • Dişler ve diş etlerinin arasında iltihap akıntılarının ortaya çıkması
  • Sallanan ya da gittikçe birbirinden uzaklaşan dişler
  • Isırma anında üst kısımdaki ve alt kısımdaki dişlerin uyumsuzluğu. Kısacası aralarındaki ilişkilerin farklılaşması.
  • Bölümlü protezlerdeki uyumun farklılaşması ya da bozulması
  • Devamlı yaşanan kötü ağız kokusu

Bu belirtiler ortaya çıkmadan da periodontal hastalıklar oluşabilir. Bu sebepten dolayı düzenli bir şekilde diş hekimine kontrole gitmek gerekmektedir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Diş eti hastalığının erken aşamasında gerçekleştirilen tedavi, dişler üzerindeki eklentilerin uzak tutulması ve düzgün bir kök yüzeyinin elde edilmesini kapsar. Bu uygulama diş etinde iltihaba sebep olan bakteri ve irritanların uzak tutulmasını sağlar. Çoğunlukla gerçekleştirilen bu tedavi, diş etinin yeniden dişe uyum sağlaması ya da diş etinin büzülerek cebin elimine olması için yeterli olan bir uygulamadır. Diş eti hastalığının erken evresinde vakaların genelinde, diş taşı temizliği, plağın temizlenmesi ve düzgün bir kök yüzeyinin elde edilmesini takiben etkili bir şekilde gerçekleştirilen ağız bakımı başarılı bir tedavinin olması için yeterlidir. Daha ilerlemiş periodontal hastalıklarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu tedavinin amacı dişlerin etrafını saran periodontal ceplerdeki diş taşlarını arındırmak, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini elde etmeyi ve daha rahat bir şekilde temizlenebilen diş eti formu meydana getirmektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir