Genel olarak sağlıkta bazı problemler meydana geldikten sonra tedavi yaptırmak için hekimlere başvurulmaktadır. Aslında herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmadan önce diş hekimlerine giderek gerekli kontrollerin yaptırılması gerekmektedir.
Diş hastalıklarının teşhisi ve tedavisi pek çok hastalığa kıyasla daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Fakat geç kalınması halinde yalnızca diş ve diş eti rahatsızlığı yaşanmayıp, diyabet, romatizma, kalp ve damar hastalıkları gibi ölümle sonuçlanabilen birçok hastalığın tetiklenmesine sebep olmaktadır. Bu çeşit bedensel rahatsızlıkların yanında estetik ve psikolojik problemlere de davetiye çıkarmaktadır.
Diş doktoru muayene yaparken öncelikle sağlık geçmişine dair bilgi almaktadır. Diş doktoru dişleri, diş etlerini ve ağız dokularını detaylı bir şekilde muayene edip, hastalık ve öteki sorunların semptomlarını teşhis etmektedir. Yapılan muayenede amaç;
- Tanıyı belirlemek
- Mümkün olduğunca kısa bir süre içerisinde tedavi yapmak
- Ağız sağlığının devamlılığını muhafaza etmektir.
Diş doktoru, gerekli gördüğü hallerde kontrol dönemlerinde röntgen çekilmesini önerebilir. Modern bir diş kliniğinde kullanılan röntgen aletleri, gündelik yaşamda telefondan, televizyondan alınan radyasyondan çok radyasyon yaymamaktadır.
Diş eti rahatsızlıkları ve diş çürükleri büyük seviyede engel olunabilen hastalıklardır. Fakat ağız içerisindeki çürüğün farkına varma konusunda gecikilirse basit bir dolgu işlemi ile kurtarılabilecek bir diş ileriki evrede tedavilere gereksinim duymaktadır. Örneğin kanal tedavisi ve diş çekimi yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu sebepten dolayı düzenli diş doktoru kontrolü, dişlerin temiz ve sağlıklı halde kalmasına, daha uzun zamanlı bir kullanıma yardımcı olmaktadır. Ayrıca ağrı oluşumuna yol açabilecek sorunların meydana gelmesine de engel olmaktadır.
Ağız ve diş sağlığında erken dönemde farkına varılan problemin çözümü hasta bakımından hem daha az uğraştırıcı hem de daha az maliyetli olmaktadır.
Diş doktoru, kontrol arasındaki geçen süreyi hastanın durumuna göre belirler. Fakat kişinin ağız içerisinde herhangi bir problem bulunmuyorsa ve ağız bakımlarını düzenli bir şekilde yerine getiriyor ise 6 ayda bir kontrol muayenesi yaptırması yeterli olmaktadır. Düzenli yaptırılan kontroller sayesinde eğer bir sorun varsa erken farkına varılır ve tedavi için gerekli adımlar atılabilir.