Greft nedir? Greft tedavisi nedir? Greft tedavisi neden yapılır? Kemik greftleme uygulaması nedir? Sert doku greftleme nasıl yapılmaktadır? Greft uygulaması yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Greft tedavisi hakkında aklınıza gelen bütün sorularınızı sizler için cevaplıyoruz.
Greft Nedir?
Vücuttaki dokuların fark etmeksizin bu dokuyu besleyen damar bağlantılarını ve sinir bağlantıları olmadan alınarak vücut içerisinde herhangi bir yere nakledilmesine greft denir.
İnsanın yaşamı içerisinde zaman geçtikçe dişlerinde eksilme olduğu zaman o alanlarda kemik kaybı oluşabilir. Bu kayıp ile birlikte kemikler olumsuz etkilenmektedir. Bu kaybı yaşayan hastaların implant tedavisi ve yapımı zorlaşabilir. Fakat greftleme tedavisi ile birlikte kemik miktarının artması ya da yeterli sayıya ulaşması sağlanır ve başarılı bir sonuç elde edilir. Ayrıca greftleme tedavisi yapılan dişler diğerlerine nazaran daha estetik bir görünüm kazanır.
Greft Tedavisi Neden Yapılır?
Zamanla ağzımızın içerisinde oluşan diş hasarlarının tedavisi sonrası ya da tedavi öncesi kırılmış ve çekilmiş bir diş varsa o bölgeye herhangi bir protez uygulaması yapılmamışsa çene kemiğinde erimeler oluşur.
Kemik grefti işte tamda bu noktada kemik erimesi meydana gelen bölgelerde kemik miktarının artmasına sebep olur.
Kemik Greftleme Nasıl Uygulanır?
Kemik grefti işlemi uygulamasında birçok çeşitli doğal materyallerden elde edilmiş ve bunları insanlar için kemik dokusuna uygun hale getirme aşamasında işlenerek greft kemik granülleri hastanın çene kemiğine yerleştirilir.
Diş grefti yapılırken vücudun herhangi bir bölgesinden alınan kemik ile de yapay kemik materyalleri birlikte kullanılabilir.
Bu uygulamada materyal direk kemik üzerine eklenir ve bu materyal zaman geçtikçe kemik dokusuna dönüşür. Bu uygulama yapılırken kemik grefti ya da diş grefti fark etmeksizin hastanın konforu ilk sırada tutulur.
Greft Uygulaması Yapıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bu uygulama yapıldıktan sonra ya da bu tedavi yapıldıktan sonra uygulanan bölge aşırı derece de hassas bir hale gelmektedir.
Ayrıca bu uygulamanın ciddi anlamda karşılığını görmek ya da tedavinin yeterli olup olmadığını bilmek için uzun bir süre yaklaşık olarak 4-5 ay kadar beklenilmesi gerekmektedir.
Bu süreç içerisinde uygulama yapılan bölge ile kaynaşma olayı üst seviyededir.
Uygulama yapılan bölgeye bu dönemde darbe ve sert bir cisimden kaçınılması gerekmektedir. Tedavi sonrası verilen ilaçların aksatılmadan kullanılması tedavi sürecinin hızlanmasına ve kaynaşmanın daha hızlı olabildiğine işarettir.