Diş Tedavisi

En Sağlıklı Diş Hangisi?

En Sağlıklı Diş Hangisi

Dişlerin büyüme esnasında yapıları ve dizilmelerinde bazı bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Normalde ağız kapatıldığında çenelerin hali yukarıdaki dişler önde aşağıdaki dişler ise arka tarafta olacak şekildedir. Anlatılan şeklin tersi bir durum olduğunda dişlerde kapanmama meydana gelir. Eğer dişler kapanmazsa bu durumun sonucunda gıdaları öğütmede zorluk yaşanacağı gibi diş etlerinin sağlığını kaybetmesine sebep olur. Düzenli olmayan dişlerin en mühim sebebi süt dişlerinin olduğundan daha erken kaybedilmesidir. Bundan dolayı kalıcı olacak dişler birbirlerinin üzerlerine gelecek biçimde sıralanmaktadır.

Birçok sebepten ötürü dişlerde renk bozulmaları ortaya çıkmaktadır. Örnek verecek olursak; sigara içmek dişlerin renklerini değiştirmesine sebep olmaktadır. Sigara tüketen kişilerin dişlerinin rengi kahverengiye yakın bir hale gelmektedir. Canlılığını kaybeden dişler ise gri rengine dönüşmektedir. Çocukken kullanılan antibiyotiklerden dolayı dişlerin renkleri bozulmaktadır. Hamilelik döneminde veya küçükken geçirilmiş yüksek ateşli hastalıklar, dişlerinin yapılarının ve renklerinin bozulmasına yol açabilmektedir. İçme suyundaki florürün fazla olması dişlerin sararmasına sebep olduğu gibi sudaki florürün az olmasından dolayı dişler çürümektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

  • Ağız ve diş sağlığının korunmasında beslenmenin önemi büyüktür. Alınan gıdalar fosfor, florür ve kalsiyum minerallerini yeterli ölçüde içermesi gerekmektedir. Dişlerin büyümesi esnasında bu mineraller vücuda alınmalıdır. Bu alınan gıdalar diş sağlığı ve diş eti için C, D, A vitaminlerini kapsamalıdır. Belirtilmiş olan vitamin ve mineralleri karşılamak için yeteri kadar et, süt ve süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyve yenilmelidir.
  • Dişlerin çürümesinin önüne geçmek için dişleri düzenli bir şekilde yemek sonrasında, fırçalama tekniğine uygun olacak biçimde fırçalamak gerekir.
  • Ara öğünlerde bilhassa şekerli olan içecek ve yiyecekler yenilmemelidir. Şekerli gıdaları yedikten sonra fırçalama durumu yoksa idareten ağız su ile çalkalamalıdır. Asitli içecekler tüketildiğinde de bu durum geçerlidir.
  • Sert maddeleri ısırmak, tırnakları yemek, parmakları emmek ve kürdan kullanmak gibi huylar dişlerin gelişme sorunlarına, düzenli olmayan dişlere ve diş eti rahatsızlıklarına sebep olduklarından dolayı bu davranışlardan uzak durulmalıdır.
  • Dişlerde oluşan çürükler aylar boyunca sürmeye devam eder. Bu sebeple yılın en az iki gününde diş doktoruna görünüp oluşan problemler çoğalmadan erken teşhis konularak, gereken tedavi uygulanmalıdır. Bu şekilde problemler çoğalmadan önlem alınır.
  • Ağız kokusu oluştuğunda sebebi öğrenilip dişlerin çürümesinden dolayı mı ya da bademcik iltihabı, sinüzit, şeker hastalığı gibi hastalıklardan ötürü mü olduğu araştırılarak gereken tedavi uygulanmalıdır.
  • Dişlerin arasını sert maddeler ile karıştırmak yerine diş iplerini kullanmalısınız. Diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkmasının başlıca sebebi ise dişlerin kürdanla kurcalanmasıdır.
  • Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yiyecekleri dişler ile kırmamalısınız.
  • Aşırı soğuk ve sıcak yiyecekleri tükettiğinizde diş minelerinin çatlayabileceğinden dolayı gereken ısıda tüketmelisiniz.
  • Devamlı yumuşak gıdalar tüketilmemelidir. Ayva, elma, armut, havuç gibi meyveleri ısırıp tüketmelisiniz.
  • Çocukların süt dişleriyle beraber doktorun tavsiyesini almadan dişleri çekmemelisiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir