Diş Tedavisi

Bebeklerde En Zor Hangi Dişler Çıkar?

Bebeklerde En Zor Hangi Dişler Çıkar

Bebeklerin dişlerini çıkarma zamanı değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bebeklerin dişleri olması gerekenden daha sonra bazı bebeklerin ise olması gerekenden daha önce çıkabilmektedir. Bebeğin büyümesinin bir parçası olan diş çıkarma evresinin belli başlı belirtileri vardır. Bebekler diş çıkarma evrelerinde birtakım değişkenlik gösterirler. Genel olarak ishal, huysuzluk, ateş ve damaklarında oluşan kızarıklık ya da şişkinliklerle diş çıkarma belirtileri ortaya çıkar. Sağlığında sorun olmayan bebeklerin diş çıkarma evrelerine pek önem verilmemelidir. Diş çıkarma hususunda fazlasıyla merak uyandıran soru ise bebeklerin hangi dişi diğer dişlere göre daha zor çıkarmasıdır.

Diş çıkarma evrelerinde bebekler normal zamanlarına göre daha huysuz bir hale gelmektedirler. Bu huysuzluk davranışı bütün bebeklerde aynı olmasa da hemen hemen hepsinde ağlamalar görülmektedir. Nasıl ki huysuzluk bebekten bebeğe değişkenlik gösteriyor ise diş çıkarma belirtileri de farklı şekillerde meydana gelmektedir. Bazı bebekler oluşan belirtilerin daha kolay üstesinden gelirken bazı bebekler bu belirtilerin daha zor üstesinden gelmektedir.

Bebekler, dişleri çıkmadan önceki 1 haftalık süre içinde belirtiler meydana gelmeye başlamaktadır. Diş etinden ayrılan dişin görünür bir hale gelmesiyle son bulmaktadır. Bebekler diş çıkarırken en çok zorlandığı süt azı dişleridir. Bebeklerin diş çıkarma dönemi altıncı aydan başlayıp üç yaşına kadar sürebilmektedir.

Azı dişlerinin çıktığı dönem en çok belirtinin görüldüğü ve en zor biçimde atlatılan bir süreçtir. Bebekler azı dişlerini çıkarırken ortaya çıkan belirtilerin en zor biçimde olmasının nedeniyse öteki dişlere göre diş etlerini aşarken daha fazla zorlanmasıdır. Diş çıkarırken sorun olan durum dişin diş etini delip ortaya çıktığı zamandır. Bu evre sürecinde bebeklerin diş çevresine dokunup gözlendiğinde o bölgede ısı artışının olduğunu ve baskı uygulandığında ise beyazladığı gözlemlenmektedir. Çıkan dişin kesici yüzeyi ise genellikle parmakla dokunulduğunda hissedilebilmektedir.

Diş çıkarma evresinde bebeklerin rahatlaması için soğuk uygulamalar yapılabilmektedir. Parmağı uzun süre soğuk suda yıkadıktan sonra dişin çıktığı kısma masaj yapılabilmektedir. Başka bir metot ise buzdolabında bekletilmiş olan soğuk salatalık ya da havucun diş çıkaran bebeğin eline verilmesidir. Bu evrede bebeklere rahatlamaları için diş kaşıyıcıları da alınabilir. Bebeklerin diş çıkarma evrelerinde onlara karşı normalden hassas davranılması gerekir. Kendini rahat ve güvende hissetmesi için uygun adımlar atılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir