Diş Tedavisi

Dişlerin Gece Boyunca Korunması Nasıl Sağlanır?

Dişlerin Gece Boyunca Korunması Nasıl Sağlanır

Gece plağı olarak adlandırılan ağız plak desteği, genel olarak uyku esnasında diş sıkma, diş gıcırdatma gibi problemlerin tedavisinde doktorların hastalara uyguladığı tedavi yöntemlerinden biridir. Dişlerde meydana gelebilecek aşınmalar veya çene kayması gibi problemlere engel olunması için tasarlanan aparatlara gece plağı denilmektedir.

Diş gıcırdatma davranışının bazı zamanlarda sergilenmesi bir problem olarak görünmemektedir. Fakat uzun süreli, devamlı olan Bruksizm, dişlerin kırılmasına, diş minesi kaybının yaşanmasına ve ileri düzeyde diş kaybına yol açabilmektedir. Diş sıkma davranışının kesin olarak sebebi hakkında bir bilgi bulunmasa da stres ve kaygının ön önemli nedenlerden olduğu düşüncesi mevcuttur. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımı, kafein veya uyku apnesi gibi faktörler de diş sıkma davranışına sebep olabilir. Pek çok diş sıkma veya gıcırdatma problemi uyku sırasında gece plağı kullanılarak rahatlıkla tedavi edilebilir.

Gece Plağı Nasıl Kullanılır?

Gece plağı kullanımında dikkatli olunması gereken en mühim konu düzenli kullanımdır. Diş doktorunuz sizin için en ideal korumayı seçecektir. En düşük 4-6 hafta süresince gece plağı kullanımını alışkanlık durumuna getirmelisiniz. Bu sürecin ardından ise gece plağı kullanımı bir rutin haline gelecektir. Gece plaklarının kullanımı ile uyku sırasında dişlerin korunması sağlanır.

Gece plağının gece uyumadan önce takılması gerekmektedir. Eğer gün içerisinde de diş sıkma sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız gündüz saatlerinde de takmaya devam edebilirsiniz. Ancak gece plağı kullanılırken yiyecek ya da içecek tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Gece Plağı Nasıl Temizlenir?

Gece plağının temizliğinin yapılması, ağız koruyucunun ömrünün uzun olması için gereklidir. Gece plağının temizliği de günlük olarak yaptığımız ağız ve diş bakımının içerisine dahil olmalıdır. Plak temizliğini yaparken sıcak su kullanımından kaçınmak gerekir. Çünkü sıcak su plastiğin yumuşamasına neden olur ve plağın şekli değişir.

Gece plağının her kullanımın ardından su ile yıkanması gerekir. Plakta aşınma meydana gelmemesi adına yalnızca su ile temizleme yapılmalıdır. Aynı zamanda temizlik esnasında yumuşak uçlu bir fırça yardımı ile sadece su kullanarak da temizleyebilirsiniz. Bu temizlik işlemi sayesinde uyku esnasında plağa yapışmış olan tüm kalıntılar arındırılmış olur. Çapraz bakteri bulaşmasına engel olabilmek için plak temizliği yapılırken ayrı fırça kullanılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir