Diş Tedavisi

Diş Çürümesi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemler

Diş Çürümesi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemler

Diş çürüğü; yenilen gıdaların ağız içinde bizlerle birlikte yaşamını sürdüren bakteriler tarafından kullanılarak asidin meydana gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen asit diş üzerindeki mineralleri çözerek dişte madde kaybının oluşmasına sebep olup, diş üzerinde çürük oluşturmaya başlatmaktadır.

Diş Çürüğünün Belirtileri Nelerdir?

Diş çürüğü semptomları, çürüğün şekline ve çürüğün büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Küçük diş çürükleri herhangi bir semptom göstermezken ilerlemiş çürükler hassasiyet ve sancı ile kendisini ortaya koyar. Çürüklerin kimi siyah kimi de kahverengi bir nokta olarak başlar. Fakat doğru tanı için röntgen çekimi yapmak gerekir. Bu sebeple düzenli bir şekilde diş kontrollerinizi yaptırmanız gerekir. Esas çürük belirtileriyse aşağıdaki gibidir:

  1. Ağız kokusu ya da ağız içinde meydana gelen kötü bir tat
  2. Zonklama şeklinde meydana gelen ağrı ya da dişlerde hassaslaşma
  3. Sıcak, soğuk, şekerli içecekler ve gıdalar yenildiğinde meydana gelen ve ilerleyen ağrı
  4. Dişin yüzeyinde tebeşire benzeyen beyaz noktalar

Diş çürüğünün sebepleri; düzenli bir şekilde ağız temizliğinin yapılmaması, tükürük kalitesi ve içeriği, diş yapısı veya türlü rahatsızlıklar ile ilişkili olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte oluşan erime ve bununla ilişkili meydana gelen ufak bir boşluktur. Oluşan bu boşluk tedavi görmediğinde genişler ve şiddetli sancı gibi semptomlar ile hasta kişinin günlük yaşantısını kötü etkileyecek hale getirebilir.

Diş Çürüğünün Teşhisi Nasıl Yapılır?

Dişe bakıldığında siyah ya da kahverengi renklenmeler bulunuyor ise çürüğün oluşma ihtimalinden şüphe edilmektedir. Bunun sonrasında doktor dişi kontrol eder. Dişte kahverengi ya da siyah renklenme olmasa da diş iç taraftan çürümüş olabilmektedir. Böyle bir durumun olup olmadığını anlamak için ağzın içerisinin genel bir röntgeni çekilmektedir. Çürük genellikle, rutin bir şekilde diş doktorunun uyguladığı muayenede veya röntgenler sırasında tespit edilmektedir.

Diş Çürüğünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diş çürüğüne tedavi uygularken başka metotlardan ve tekniklerden yararlanılabilmektedir. Hassaslaşma, ağrı veya acı gibi bütün semptomlarınızı dinlemenin ardından diş doktorunuz ağız içi muayenenizi yaparak tam anlamıyla nasıl bir çürük oluştuğunu tespit edecektir. Doktorunuz çürüğün büyüklüğüne ve ciddiyetine göre bir tedavi yöntemini tercih edecektir.

Diş Çürüğünde Dolgu Tedavisi

Diş doktorunuz ilk olarak dişinizde çürüyen kısmı temizleme ile başlar. Sonrasında meydana gelen boşluğu kompozit ya da amalgamla doldurarak tedavi eder. Erken ve basit tespit edilmiş çürükler genel olarak bu metot ile tedavi edilir.

Diş Çürüğünde Kanal Tedavisi

Çürük öyle bir ilerlemiştir ki dişlerin içerisinde bulunan sinirlerin yer aldığı odaya varmıştır. Böyle bir durumda hasta kişiler büyük sancılar yaşar. Böyle bir durumda dişi kurtarmak amacı ile kanal tedavisine başvurulacaktır. İlk olarak dişin içinde bulunan sinirler alınacak, sonrasında dişin iç tarafı sterilize edilip temizlenecek ve enfeksiyonların hepsi yok edildikten sonra dolgu malzemesiyle bütün boşluklar kapatılacaktır.

Kron Tedavisi

Kronlar, çürük sebebiyle tahribatın fazla olduğu dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Diş doktoru böyle bir durumda dişin yüzeyine kişiye özel olarak yapılan porselen yerleştirmeyi kullanabilir, bunun sayesinde dişin ömrü artmış olur. Tabii tedavi uygulanmadan önce dişte bulunan çürüğün tamamen elimine edilmesi gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir