Dişlerin fırçalanması, ağız sağlığı yönünden düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekli olan bir aktivitedir. Genel sağlığın mühim bir parçası olan ağız, dıştan gelen bakteri, virüs, mantar, parazit gibi mikroplara açık bir haldedir. Düzenli bir şekilde yapılmadığı taktirde dişlerde çürük, diş eti rahatsızlıkları, diş enfeksiyonu, diş apsesi gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Ayrıyeten ağzın vücuda giriş kapısı olduğunu söylemek mümkündür. Burada yer alan mikroorganizmalar vücudun öteki bölümlerine de erişebilir. Bu sebepten dolayı gün içerisinde iki defa, bilhassa geceleri uyumadan evvel diş fırçalamak ağız sağlığının sağlanması için önemlidir. Kişiye özel olarak diş fırçalama tekniği kullanımı tavsiye edilebilir.
Diş Fırçalama Teknikleri
Düzenli olarak diş fırçalama davranışını kazanmak, ağız sağlığının muhafaza edilmesine önemlidir. Her gün sabah kahvaltı yapılmasının ardından ve gece uyumadan evvel ikişer dakika dişleri fırçalamaya zaman ayırmak, ağızda birikmiş besin artıkları ve mikropların arındırılmasına yardımcı olur. Buna ilaveten diş çürüğü oluşumuna yatkın olan ve kötü beslenme tarzına sahip bazı kişilere her yemeğin ardından diş fırçalama tavsiye edilebilir.
Düzenli diş fırçalamanın yanında doğru fırçalama tekniğinin kullanılması da önemlidir. Yalnızca dişlerin dış kısmını fırçalamak veya arka dişleri fırçalamadan uygulamayı sonlandırmak doğru değildir. Öndeki kesici dişlerde iç ve dış yüzeyler mevcuttur. Arka tarafta bulunan azı dişlerin ise iç ve dış yüzeye ilaveten çiğneyici yüzeyleri de yer almaktadır. Çiğneyici kısımlarda girinti, çıkıntı ve oluklar yer aldığından dolayı iyi temizlenmediğinde diş çürüğü oluşumuna daha yatkın durumdadırlar. Bu sebepten dolayı dişlerin tüm yüzeyleri dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Tüm insanların ağız ve diş yapıları birbirinin aynısı değildir. Dişlerin formu, dişlerin yüzeylerinde aşınma, diş eti kanaması, diş eti çekilmesi gibi durumlar diş fırçalama tekniğinde değişiklik yapılması için bazı sebepler olarak sıralanabilir. Diş doktorunun yaptığı detaylı muayene neticesinde tavsiye edildiği şekilde fırçalama yapmanız önerilmektedir. Diş fırçalama tekniklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Modifiye Stillmann Yöntemi
Bu diş fırçalama tekniği diş eti çekilmesi yaşayan kişilere tavsiye edilebilir. Diş fırçası, diş etinin hemen üstüne ve dişin diş eti ile birleşmiş olduğu noktaya konumlandırılır. Deiş etinin kenar kısmına hafif bir şekilde baskı uygulayarak ileri geri ve yukarı aşağı hareketler yapılarak uygulama yerine getirilir.
Bass Yöntemi
Ana diş fırçalama tekniği olarak kabul görmesinin yanı sıra herkese tavsiye edilebilen bir yöntemdir. İleri geri hareketlerin basit gerçekleştirilebilmesi ve diş eti kenarlarıyla ara kısımların etkili bir biçimde temizlenmesi gibi olumlu yönleri bulunmaktadır. Bu diş fırçalama yöntemi yerine getirilirken fırça kılları dişin dış kısmına 45 derecelik açı oluşturacak biçimde diş eti kenarına konumlandırılır. Diş fırçasının ileri geri ve titreşimli hareketler oluşturması sağlanarak uygulama yapılır.
Roll Yöntemi
Tüm bireyler tarafından uygulanmaya müsait olan bir tekniktir. Fırça diş yüzeyine 45 derecelik açı ile konumlandırılmasının ardından dokuya hafif bir şekilde baskı uygulanır. Yuvarlak hareketler ile diş fırçalama işlemi gerçekleştirilir.
Charters Yöntemi
Diş etinde gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler ardından diş doktoru tarafından hastaya tavsiye edilen bir tekniktir. Diş etinin kenar kısmına masaj yapılarak plağın uzak tutulması sağlanabilir. Fırça, dişin dış kısmına 45 derecelik açı oluşturacak şekilde ve fırçanın uç kısımları çiğneyici yüzeyine bakacak biçimde konumlandırılır. Bu şekildeki öne ve arkaya hareketler ile işlem tamamlanır.
Doğru Diş Macunu Seçimi
Bir diş macununun olmazsa olmazı diş minesini koruyucu etkiye sahip olan florürün bulunmasıdır. Diş macununun içerisinde diş çürüğüne neden olabilecek şekerli tatlandırıcılar yer almamalıdır. Sorbitol ve gliserol gibi diş macunu kurumasına engel olan maddeler olmamalıdır. Dişinizin gereksinimine veya yapısına uygun olan bir formül içeriğine sahip olması gerekmektedir.