Diş Tedavisi

Dişlerimiz Neden Renklenir?

Dişlerimiz Neden Renklenir?

Hepimiz beyaz renkte dişlerimiz olsun isteriz. Fakat günlük tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecekler beyaz renkli dişlerin uzun süreli kullanımına engel olmaktadır.

Beyaz renkte dişleriniz olsun istiyorsanız eğer bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekecek. Dişlerin zaman içerisinde sararması pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilir.

Dişlerin sararmasına neden olan bazı nedenleri kısa başlıklar halinde sizler ile paylaşıyoruz.

Çevresel Etmenler

Dişler çevresel etmenlere bağlı olarak beyaz rengini kaybedebilir. Bunun yanı sıra üzerinde kirlenmeler ve lekelenmeler olabilir. Dişlere gereken uygulamalar ve çevrenin vermiş olduğu etmenler ortadan kaldırıldığı zaman hayalinizdeki beyaz gülüşlere sahip olabilirsiniz.

Bunun için öncelikli olarak rutin diş temizliğinizi günlük olarak uygulamanız gerekmektedir. Ayrıca dişin orijinal rengini koruyabilmek için günlük uyguladığınız rutin temizliğe devam etmeniz gerekir.

Gelişimsel Etmenler

Gelişimsel etmen dişlerin gelişimi ile alakalı bir durumdur. Bu durum anne karnından dişlerin oluşması ile başlamaktadır. Annenin kullanmış olduğu ilaçlar, annenin hamile iken geçirmiş olduğu hastalıklar ve beslenme alışkanlıkları diş gelişimini ve rengini etkilemektedir.

Bu problemler söz konusu olduğu zaman dişlerin renginde sararmalar meydana gelebilir. Bu sararmalar sadece beyazlatma işlemleri sayesinde beyaz olabilir.

Genetik Etmenler

Genetik yapının oluşturduğu renklenmeler ten rengi ile örneklendirilebilir. Kumral, esmer ve beyaz tenli olunabildiği gibi kişinin genetik yapısına göre diş renkleri de farklı olabilir.

Bunun yanı sıra kalıtımsal bozukluklar nedeni ile de diş renginden bozukluklar meydana gelebilir. Diş renginizden memnun değilseniz eğer diş hekiminizden yardım alarak uygulanacak olan uygun tedavi yöntemleri ile bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Dişler Neden Renklenir?

  • Öncelikli olarak dişleriniz günlük tükettiğiniz çay, kahve ve şarap gibi içecekler nedeni ile renklenebilir.
  • Aside maruz kalan dişlerde renk değişimi olabilir.
  • Kullandığınız ilaçlara bağlı olarak dişlerde sararmalar meydana gelebilir.
  • Sigara tüketimi dişlerin hem rengi hem de sağlığı için tehdit konusudur.
  • Diş fırçalama alışkanlarına bağlı olarak dişlerde renklenme gözlemlenebilir.
  • Diş minesi ve dentin yapısına göre dişlerde renk değişimi olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir