Çapraşık olan dişlerin düzeltilmiş olması gerek ağız ve diş sağlığı gerek de estetik görüntü yönünden oldukça mühim olmaktadır. Düzgün olmayan dişlerin türlü sebepleri olabilmektedir. Ayrı büyüklükteki üst ve alt çene, doğru olmayan hizalanmış çene, genetik etkenler, diş eti rahatsızlıkları, iyi olmayan ağız temizliği, travmalar veya yaralanmalar gibi etkenler çarpık dişlerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Ortodontik tedavi tekniği ile bu gibi sebepler ile ortaya çıkan bozuklukların düzeltilebilmesi amaçlanır. Bazı hastalar bu tedavi tekniğinin yüzü değiştirip değiştirmeyeceğini merak etmektedir.
Diş teli tedavi tekniği diş üstüne yapıştırılan braketi, brakete geçirilmiş olan teli ve gereksinim duyduğunda seçilen diş teli lastiklerini içermektedir. Bu parça, dişleri arzu edilen yönde hizalamak ve hareket ettirmek üzere kullanılmaktadır. Diş tellerinin dudak, ağız ve yüz şeklini değiştirmesi mümkün olmaktadır. Dişiniz hareket halinde oldukça ve çene yapınız değişmeye başladıkça doğal olarak yüzünüzde de iyi yönde farklılıklar gerçekleşmektedir. Diş tellerinin yüzleri ne kadar farklılaştıracağı ise tedaviden evvel ağız ve diş yapısına ve yaşa göre değişkenlik göstermektedir.
Diş teli tedavi tekniği bilhassa henüz gelişimini sürdüren çocuklarda daha belirgin farklılıklara sebep olabilir bu durumun nedeni çocukların kemik gelişimlerini henüz bitiremediğinden yapısına daha rahat mücadele edebilmektedir. İlerleyen yaşlarda diş telleri daha fazla dudak şeklini değiştirmek ile kalabilir ve yüzde belirgin bir farklılığa sebep olmayabilir. Yine de bu durum, kişilerin tedaviden evvel çene ve diş yapısı ile ilişkili olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Diş teli tedavi tekniğinin yüzü değiştirme olasılığı yer alsa da şeffaf plağın belirgin farklılıklara sebep olmadığı bilinmektedir. Bu durumun sebebi şeffaf plak tedavi tekniğinin orta ve hafif seviyeli kapanış problemleri ve çapraşıklıkları düzeltebilmek için tercih edilmesidir. Diğer bir yandan üst dişin veya alt dişin fazla önde olduğu daha ileri seviye hallerde başvurulan diş teli, elmacık kemiğinin yerlerini ve dudakların duruşunu farklılaştırabilir ve bu farklılıklar göz ile görülür oranda olabilmektedir.
Bu durumun neticesinde diş teli dişin pozisyonunu değiştirip, çene yapısını düzelterek hastanın görüntüsünü ve ağız sağlığını iyileştirmeyi hedefler ve bazı hallerde yüz biçiminde birtakım farklılıklara sebep olabilir. Bu farklılıkların büyüklüğü hastaların yaşlarına ve tedaviden evvel çene ve diş yerleri ile ilişkilidir. Bu sebep ile, diş telinin yüz biçimine nasıl etki ettiği hususunda net bir cevap vermek güçtür bunun sebebi her hastanın durumu ayrı olabilmektedir.