Diş Tedavisi

Diş Teli Olan Dişler Nasıl Beyazlar?

Diş Teli Olan Dişler Nasıl Beyazlar

Dişinizi düz hale getirmek ve doğal renklerini kuvvetli hale getirmek, minimal seviyede müdahaleci, yapay olmayan bir gülüş tasarımı tercihidir. Ancak diş teli takar iken dişinizi beyazlatmanız mümkün mü, yoksa bu beyazlatmayı önce mi sonra mı yapmak daha iyidir?

Diş teliyle dişin nasıl beyazlatılacağını idrak etmek, tercih ettiğiniz ortodontik sistemin çeşidine ve en mühimi tedavi esnasında gülümsemenize nasıl dikkat ettiğiniz ile ilişkilidir. Doğru bir şekilde fırçalama ve diş ipi kullanma düzeni olmadan, leke meydana gelmesi sebebi ile kendinizi olduğundan daha koyu, daha kirli diş minesine açık hale getiriyor olabilirsiniz.

Hangi Çeşit Diş Teli Taktığınız ile İlişkilidir

Tercih ettiğiniz diş telinin çeşidi dişinizi beyazlatıp beyazlatmayacağını belli bir hale getirecektir. Örnek verecek olursak, dişinizin ön kısmında sabit metal braket ve teller mevcut ise tipik bir beyazlatma plağı ya da beyazlatma çizgisinin önüne geçer. Fakat çıkarılabilir veya görünmeyen diş telleri, teknik olarak diş teli taktırmış olsanız da dişinizin ön tarafını beyazlatma olanağı sunmaktadır.

Özel bir tasarım göz önünde bulundurulduğunda, diş telleri ile nasıl beyazlatacağınız aşağıdaki yazımızda açıklanmıştır.

Şeffaf Plaklar

Çıkarılabilir plak türü ortodontik ürünleri dişinizi beyazlatmak için çıkarmanızda sakınca yoktur. Fakat plağınızı gün içerisinde minimum yirmi iki saat kullandığınızdan emin olun.

Lingual Braketler

Bu görünmeyen diş teli dişinizin arka tarafına yapıştırılır, böylelikle ortodontik malzemelerinize karışmadan ön taraflarını teknik bir şekilde beyazlatabilirsiniz. Diş beyazlatma plağını kullanamayabilirsiniz, buna rağmen diş doktorunuzun muayene yerinde beyazlatma tedavisi görebilir ya da dikkatli bir biçimde uygularsanız beyazlatma çizgileri uygulayabilirsiniz.

Beyazlatma çizgileri söz konusu olduğunda bu durumun diş etleriniz ile uyuşmadığından emin olun. Diş tellerinize uyum sağlayamayacağından ya da bu kısımları daha hassas duruma getirebileceğinden, onları uzunlamasına ikiye bölüp kesmenin daha mantıklı olduğunun farkına varabilirsiniz.

Geleneksel Diş Teli

Diş telinin etrafında görmüş olduğunuz renk bozulmasının pek çoğu, gerektiği gibi fırçalamamak ve diş ipini uygulamama sebebi ile braketin etrafında leke birikmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Unutmamanız gereken en mühim konu, ortodontik tedavi tekniğiniz esnasında daha parlak kalması için elektrikli olan diş fırçası ve ara yüz fırçası tercih etmektir.

Diş Teli Tedavinizin Sonlanmasını Bekleyin

Mümkün olduğunca diş teliyle beyazlatmanın en iyi tekniği, tedaviniz sonlanana kadar beklemektir. Sonrasında, özel diş beyazlatma paleti, beyazlatma şeridi tercih edebilir ya da güzel gülümsemeniz için muayene yerinde beyazlatma uygulaması yaptırabilirsiniz.

Beyazlatma işlemini daha sonraki zamanlarda uygulatmanızı tavsiye etmemizin sebebi, diş doktorunuzun ve ortodontistinizin herhangi bir yapısal problemi ya da demineralize mineyi değerlendirmesidir. Örnek verecek olursak, dişin pürüzlü olduğu ufak bir bölgeye bonding yapılması uygun olacaktır. Fakat bondingin dişlerinizin doğal rengiyle eşleşmiş olması gerekecek, bu nedenden bu durumdan hemen evvel onları beyazlatmanız doğru olacaktır. Ve dişinizde bazı ortodontik hastaların önünde gelen beyaz noktalar var ise, beyazlatma malzemesi bu bölgeleri daha iyi yönetebilmek için uyarlanabilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir