Diş Tedavisi

Diş Teli Dişleri Sarartır Mı?

Diş Teli Dişleri Sarartır Mı

Tahmini on iki yaş civarında yani ağız içerisindeki bütün süt dişleri düşerek yerini daimi olan dişlerin almasının ardından uygulanmış olan ortodontik bir tedavi tekniğidir. Dişin ön yüzey taraflarına üstünden telin geçebileceği braket adı verilen biçimi kare, ebatı ufak, paslanmaz çelikten elde edilen aygıtlar ya da porselen olan tutmayı temin eden parçalar desteği ile sabitlenir. Bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş teli aracılığı ile çapraşık olan dişin düzeltilmesi temin edilir. Bu düzelme tahmini olarak iki ya da üç sene sürebilmektedir.

Porselen ya da metal olan braketler, ortodontik tedavi tekniklerinde tercih edilir. Bu diş teli, dişin ön kısmına yapıştırılır. Dişin iç yüzeyine yapıştırılan sistemse lingual ortodonti tekniğidir. Bu yapılmış olan sistemde diş telinin bütünü iç tarafta bulunduğu için dışarıdan bakıldığında tel görünmez.

Şeffaf plaklar dişte sararma ve çürük tehlikesi ortaya çıkarmadan ve ağır bir baskı yapmadan ortodontik tedavi tekniği uygulanabilir. Bu ortodontik tedavi tekniğinde braket değil de dişi çevreleyen şeffaf plaklar tercih edilerek baskı dişlere erişir.

Braket ilk kez takıldığında uygulamış olduğu basınç ufak bir ağrı hissettirebilir. Bu ağrı genel olarak görülmez ve hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Devamlı ve şiddetli ağrı söz konusu olmamaktadır. Diş telinin çok iyi bir şekilde bakımı yapılıp hijyeni ve temizliği iyi bir şekilde temin edildiğinde bunun ile ilişkili olarak ağrılarınız çok az olur.

Dişlere oran ile çenelerin ebatlarının fazla olması ve görünümünün güzel olması yönünden çekimli ortodonti tedavi tekniği uygulanır. Çekim yapılmayıp diş çeneye dizildiğinde dudaklar fazlası ile ileriye doğru hareket edip ve estetik görüntüyü bozabilir. Bu gibi hallerde de çekimli ortodontik tedavi düşünülmektedir. Kötü bir durum gibi düşünülse de diş çekilmesi hastanın ağız sağlığını ve estetik olması gereken ölçüye getiren bir tedavi tekniğidir.

Renk değişikliğinin yaşanmasının sebebi kola, kahve, çay, sigara, alkol ve benzeri ürünleri kullanıp ağız hijyeninin yeterli ölçüde yapılmamasından dolayı kaynaklanır. Diş teli tedavisi dişin renginde herhangi bir değişiklik yaratmaz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir