Diş Tedavisi

Diş Teli Lastiği Kaç Ay Kullanılır?

Diş Teli Lastiği Kaç Ay Kullanılır

Diş teli lastiği ortodonti tedavi tekniği uygulanan hastalar için büyük önem arz etmektedir. Diş teli tedavi tekniğinde tamamlayan bir rolü olan diş teli lastiği dişin arzu edilen biçimde yerleştirilmesinde büyük öneme sahip olmaktadır.

Diş teli braket lastiği diş teli tedavi tekniği boyunca genel olarak tedavinin sonuna doğru uygulanan bir aparattır. Diş teli braket lastiği kullanımına ve kullanım zamanına mesleğinde uzmanlaşan doktor karar vermektedir. Diş teli braket lastiği kullanımı çenenin doğru bir biçimde kapanmaya uyması için mühimdir.

Diş teli lastiği, diş teli kullanımı esnasında dişin doğru bir şekilde yerleşmesini temin etmektedir. Ayriyeten üst ve alt dişlerin birbirleri ile uyumlu bir şekilde yerleştirilmesinde de oldukça mühimdir. Diş teli lastiği önceden kullanılan enseyi çevreleyip tedaviyi gerçekleştiren aparatın işlevini görmek ile birlikte bu aparattan daha estetik bir görüntüde olması, hareketliliğinin kısıtlı olmaması, hastayı daha az rahatsız etmesi gibi sebepler ile daha çok işlevseldir ve avantaj temin etmektedir.

Diş teli lastiği ağız içerisinde kalması ve dıştan çok görünmemesi sebebi ile büyük rahatlık temin etmektedir. Lastiğin arzu edilen vakitte çıkarılıp takılması da kişiler tarafından kabul görmesini sağlayan avantajlardan biridir. Diş teli lastiği derin, açık, çapraz çene kapanışlarının bütününe fayda etmektedir.

Diş teli lastiği tedavi tekniğinin zamanı hastanın diş yapısına, dişinin yapısındaki eğriliğin durumuna, dişin kapanma haline, çenede yer alan morfolojik hallere göre farklılık göstermektedir. Altı ay ile üç yıl aralığında farklılık gösteren diş teli lastiği tedavi tekniğinin hastanın lastikleri gün içerisinde kullanma zamanına ve şekli ile ilişkili olarak uzayabilir ya da kısalabilir. Fakat genel olarak diş teli lastiği tedavi tekniğinin minimum altı ay sürdüğü ekstrem iyileşme halleri dışında daha kısa zamanlarda kullanılmadığı bilinir.

Diş teli lastiklerinin kaç ay kullanacağı hastanın dişinin genel haline, anatomik yapısına, rahatsızlığın boyutuna göre değişmek ile beraber bu mevzuya uzman doktor detaylı bir muayenenin ardından karar vermektedir. Genel olarak altı ay ile otuz altı ay aralığı süren bu tedavinin amacına erişebilmesi için lastiğin muhakkak hekimin tavsiye ettiği zamanda ve şekilde uygulanması gerekir.

Diş teli lastiği takma aparatı bilhassa yeni diş teli kullanan ve alışamayan kişinin diş teli lastiği kullanmasını basit hale getirmektedir. Diş teli tedavisinin doğru bir şekilde ilerlemesi için büyük önem arz eden diş teli lastiği, yemek sırasında çıkarabildiğinden dolayı gün içerisinde bunları devamlı çıkarıp takmak mecburiyetinde olan kişilere zaman kaybettirmektedir. Diş teli lastikleri takma aparatı bu uygulamayı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi temin edecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir