Diş Tedavisi

Diş Teli Çıktıktan Sonra Dişler Kayar Mı?

Diş Teli Çıktıktan Sonra Dişler Kayar Mı

Ortodonti tedavisi gören bütün kişilerin korkusu diş teli tedavisinin ardından dişin eski haline dönüşüp dönüşmeyeceğidir. Diş teli çıkarıldığında yeniden diş çarpıklığının ortaya çıkma hali kişinin tedaviye olan bakışına da kötü yönde etki edecektir. Dolayısı ile ortodonti uzmanlarının ilk muayenede sizleri bekleyen evreler hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirmesi, aklınızdaki diş teli tedavisinin ardından diş bozulur mu gibi suallerinize cevap vermesi gerekir.

Diş devamlı haraketli bir yapıya sahip olduğundan dolayı diş teli çıkarıldığında yeniden eski haline dönmeyi arzu edeceklerdir. Dolayısı ile ortodonti tedavisinin ardından dişin bozulmasının önüne geçmek gerekmektedir. Esasen pasif ve aktif tedavi adımlarından meydana gelen ortodontide her iki adımında özen ile yapılması durumu dişin eski yerlerine dönme olasılığını azaltmış olacaktır.

Diş telinin çıkarılmasının ardından belli bir süre pasif tedavi adı vermiş olduğumuz ve pekiştirme apareyleri tercih edilerek yapılan tedavide dişteki bozulma gözlenir. Şayet hasta kişi, pekiştirme tedavisi randevusunu ihmal etmez ise bu süreçte bozulmalar ortaya çıksa bile yeniden tel takmadan düzeltme temin edilebilir. Aksi takdirde diş teli tedavisinin ardından dişler eski haline döner mi kuşkusu gerçeğe dönebilir.

Dişlerin Yeniden Çarpık Olmasına Sebep Olacak Haller Nelerdir?

Diş teli tedavisinin ardından bozulma halleri, dişin kontrol altına alınamaması ve pekiştirme tedavisinin yapılmaması sebebi ile gerçekleşir. Pekiştirme tedavisinin yapılması uygulanmış olan diş teli tedavisinin iyi olmadığı manasına gelmez. Yalnızca dişin eski haline dönüşmesinin önüne geçme amacını taşımaktadır. Pekiştirme apareyi kemik, diş eti ve kasların yeni yerlerine uyum sağlayıp, kemiğin sertleşmesi için geçen zamanda dişin yerinde sabit kalmasını temin eder.

Apareyin kullanılmaması haricinde dişin yeniden çarpık olmasına sebep olacak haller:

  • Doku rahatsızlıkları ve diş eti ile başka diş rahatsızlıkları çarpıklaşmaya uygun yer hazırlayabilir. Diş telinin çıkmasının ardından dişin bozulması ile karşı karşıya kalmamak için pekiştirme tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.
  • Tırnakları yeme ve parmak emme alışkanlığı
  • Doğru olmayan ağız temizliği
  • Katı ve sert olan besinlerin devamlı yenilmesi
  • Dişlerin darbe görmesi

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir