Bu aşamada diş teli tedavisi adımları hakkında kısa bilgiler verilmektedir. Diş teli olarak isimlendirilse de bilimsel ismi, ortodontik tedavi yöntemidir.
Ortodontik tedavi yöntemi esas olarak estetik amaçlar ile yapılan bir tedavi çeşididir. Ancak bunun beraberinde diş eti ve dişin sağlığını muhafaza etmek, bilhassa ilerleyen yaşlarda karşı karşıya gelinebilecek sorunların önüne geçmek amacıyla yapılmaktadır. Fakat pek çok birey tedavi olmaktan uzak durur. Bu durumun nedeni bu tedavinin sabır ve kararlılık arzu etmesidir. Uzun müddet dişlerde kalması gerekli olan diş teli her kişi için rahatsız eden bir durumdur. Gerek görünüşü gerek de kullanımıyla kişiyi zorlayabilir. Fakat düzgün dişler arzu eden hastanın tedavi yerine, neticeye odaklanması işleri rahatlatacaktır.
İnci gibi görünen dişler ve mükemmel bir gülüşe sahip olmayı arzu ediyor iseniz tedavi adımlarını da bilerek ilerlemenizde, neyle karşı karşıya geleceğinizi bilmenizde yarar vardır.
Ortodonti- Diş teli tedavi yöntemi 2 adımda gerçekleştirilir. İlk olarak dişlerin uygun açıyla gereken yerlere yerleşmesi ön planda olacaktır. İkinci adımdaysa yerine yerleşmiş olan dişlerin yerlerini muhafaza etmesi ve kalıcılığının temin edilmesi esastır.
Birinci Adım
Dişinize takılacak olan braketin üç türü vardır. Bu braketler seramik, metal ve plastik ürünlerden elde edilmiştir. Ortodontistler genel olarak metal olanı seçerler fakat estetik yönden öteki braketler kullanılır.
Dişe takılmış olan braketlerin içerisinden geçen telin dişe uygulamış olduğu kuvvet ile dişlerin gerekli yeri ağır ağır alması temin edilir.
Braket kullanımı kişinin diş yapısına ve kullanmasına göre altı ay- üç yıl gibi bir süre alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcıyla dişe takılır.
Sonrasında braketlerin içerisine ark teli adı verilen bir tel geçirilir. Bu telse dişlere verilecek olan hareketlerin yönünü belirlemektedir. Bu telin desteği ile dişler doğru açılara erişir. Braketin takılmasının sonrasında bir hafta kadar dişlerde hassaslaşma olması gayet olağan bir durumdur. Bunun sebebi dişlere kuvvet uygulanmasıdır.
Yumuşak dokularda braketlere uyum sağlayana dek küçük vuruklar ortaya çıkabilir. Ortodonti uzmanı bu durumun önüne geçmek için kişiye muhafaza edici mum veya benzer bir ürün verir ve kullanımı hususunda bilgiler verir.
Üst alt dişler aralığındaki fizyolojik bağlantı temin edilince ve dişler arzu edilen yeri alınca diş telleri çıkarılır ve ikinci adıma geçilir.
İkinci Adım
Yerini bulan dişlerin tam anlamı ile sabitlenebilmesi için uygulanan süredir. Dişin yeni yerine tamamıyla geçip sabit kalmaları temin edilmelidir.
Şayet bu adım gerektiği biçimde uygulanmaz ise diş eski yerine geçebilir ve yapılan tedavinin hiçbir önemi kalmaz.
Ortodontik tedavi esnasında dişi saran kemik, hareket yönünde erir iken dişin hareketiyle meydana gelen boşlukta yeni kemik ortaya çıkar. Tedavi bitip diş hareketi bittiği vakit dişin çevresinde tekrardan organize yapıda kemik ortaya çıkması zaman alan bir dönemdir.
Dişlerin çevresinde tekrardan kemik ortaya çıkması ve çevre yumuşak dokunun bu yeni hale uyum sağlaması esnasında yapılan pasif tedaviye pekiştirme tedavisi denmektedir. Pekiştirme tedavisinin zamanını ve tedavi biçimini ortodontist belirlemektedir. Kişiyse uygun ve gerektiği biçimde kuralları uygulayarak inci gibi dişlere sahip olmak için son adımı bitirmiş olur.
Kişinin diş hastalığının büyüklüğü ve yapılan tedavi metoduna göre farklılık gösterebilir. Bazı kişilerin küçük diş bozukluğu var iken bazılarında çok ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Dişlerin ve diş etinin tedaviye çabuk cevap veriyor olması da tedavi sürecini değiştirmektedir. Kişi belirlenen vakitlerde gereken kontrolleri yaptırmalı ve ortodonti uzmanı tarafından verilmiş olan kurallara uyması gerekir.
Unutmamak gerekir ki bu tedavi, doktorla kişinin beraber yürüttüğü bir ekip tedavisidir. Çocukların tedavisinde bu ekibe anne babalar da dahil olur. Çocukların verilen kurallara uyumunu bizzat gözetmeleri gerekir.