Diş Tedavisi

Neden Önce Üst Dişlere Tel Takılır?

Neden Önce Üst Dişlere Tel Takılır?

Diş teli hangi nedenden dolayı ilk üste takılır? Diş teli tedavi yönteminin kademeleri nedir? Diş teli tedavisi esnasında önem verilmesi gereken maddeler nelerdir? Diş tellerinin bakımı nasıl yapılır? Diş teli tedavisinin ardından önem verilmesi gereken maddeler hangileridir? Diş teli tedavisi için merak ettiğiniz tüm suallerinizi sizler için yanıtlıyoruz.

Tel tedavisine geçilmeden evvel kişinin dişinde diş taşı ya da çürük var ise giderilmesi gerekir. Ardından diş çekimi gerekli olan tedavilerin bitirilmesi neticesinde, diş teli tedavisi uygulanır. Diş teli takılır iken ilk olarak üst çeneden tedavi başlanır. Diş tellerinin takılmasının ardından aylık kontrollerin sürdürülmesi gerekir.

Diş teli tedavisinin ilk kademesinde kontrollerin tamamlanmasının ardından alt çeneye tel tedavisi uygulanır.

Diş telinin öncelikle üst çeneden başlanmasının asıl sebebi kişinin tellere daha kolay alışmasıdır. Bir başka sebebiyse alt çenedeki dişlere tel uygulanması için üst çenedeki dişin belli bir bölümünün düzelmesi gerekir. Ortodonti tedavisinin ilk kademesinde dişler kısa zamanda düzelir. Son kademesindeyse düzelme biraz uzun sürebilir. Tedavinin ilk kademelerinde ince ve esnek teller tercih edilmektedir.

Dişler arzu edinilen hizaya gelmesinin ardından dişler içerisinde ortaya çıkan boşlukların kapatılabilmesi için iki çene aralığının kapatılması temin edilir. Bu kapatmanın başarılı bir şekilde netice verebilmesi için dayanıklı lastik ve tellerin kullanılması gerekmektedir. Diş teli tedavisinin son kademesiyse diş tellerinin çıkarılmasının ardından başlamaktadır. Bu kademede uygulanan tedaviyeyse pekiştirme tedavisi ismi verilmektedir.

Diş Teli Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ortodonti tedavisi, halk içerisinde yaygın olan adıyla diş teli tedavisi, dişlerde çapraşıklık, eğrilik, yamukluk olan bütün kişilere uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde kişiler bakımından estetik endişeler ile başlasa bile, diş doktoru ve ortodontist bakımından dişlerin daha sağlıklı ve uygun pozisyonda olması hedeflenmektedir. Ortodonti tedavisinin uygulanması sayesinde konuşma bozukluğu, diş gıcırdatması gibi problemler ortadan kaldırılmaktadır.

Ortodonti tedavisi, ortodonti doktoruna ya da ortodonti bölümüne başvurmanız ile başlamaktadır. İlk olarak dişlerinizin röntgeni çekilip, diş ve ağız sağlığınızın genel durumu tespit edilmektedir. Ağzınızda var ise apse, çürük, kanal tedavisi gereksinimi, diş taşları ve iltihap gibi sorunların tedavisi yapılmaktadır. Ortodonti tedavisinin uygun planlı ve sağlıklı sürdürülmesi için bu sorunların çözülmesi için ortodonti bakımından oldukça mühimdir. Bu durumdaki kişilerin bir ortodonti doktoruna başvurmalarını tavsiye ediyoruz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir