Diş Tedavisi

Diş Teli Ağız Kokusu Yapar Mı?

Diş Teli Ağız Kokusu Yapar Mı

Diş teli veya diş üstüne yerleştirilen braket tek başına ağız kokusuna neden olmamaktadırlar. Diş teli tedavi esnasında meydana gelen ağız kokusunun en mühim nedeni yeterli olmayan ağız temizliğidir. Yeterli olmayan diş temizliği neticesinde gıda artıkları ve diş plağı, diş teli ve diş çevresinden uzak tutulamaz ve bu kısımlarda çoğalarak güzel olmayan ve rahatsız eden bir ağız kokusuna neden olur.

Diş teli tedavi tekniğinde diş üstüne braket ismi verilen ufak metal ya da şeffaf kareler yerleştirilir ve ortodontik tel bu braket üstüne uygulanarak dişler arzu edilen yönde hareket ettirilmektedir. Böylelikle dişte var olan çapraşıklık, dişin arasındaki boşluk veya üst ve alt çene arası kapanış bozuklukları giderilerek dişler olması gerektiği gibi pozisyona getirilir.

Hastanın dişindeki bozukluğun şiddetine göre uygulanan ortodontik tedavi zamanı değişmek ile beraber diş teli ve braket tahmini bir buçuk- iki sene kadar ağız içerisinde kalmaktadır. Her ay yapılan kontrollerde diş teli tekrardan aktive edilip dişte amaçlanan yönde hareket beklenir.

Diş telinin ağız içerisinde kaldığı zamanda yeme içme esnasında braket ve diş teli tutucu alanlar yarattığından ötürü diş telinin ve dişin çevresinde normale kıyas ile daha çok gıda artığı çoğalması olmaktadır. Bu neden ile diş telinin ve dişin her yemeğin ardından ortodontik fırça ve ortodontik ara yüz fırçasıyla ince bir biçimde temizlenmelidir.

Ortodontik tedavi tekniğinde diş telinin ve dişin nasıl temizlenmesi gerektiğini diş telinin takıldığı ilk seansta uygulamalı olarak detaylı bir biçimde hastalara anlatılmaktadır. Diş teli olan kişilerin diş fırçalama uygulaması esnasında ortodontik ara yüz fırçası ve diş fırçası kullanmalıdırlar. Bunun sebebi klasik olan diş fırçaları diş telini ve braketleri temizlemekte yetersiz olmaktadırlar, ortodontik diş fırçası diş telinin ve braketin hijyeni için özel olarak elde edilmektedir.

Diş teli tedavisi uygulanan hastalar, diş temizliği uygulamasını yeteri kadar ve etkin bir biçimde yapamadıkları için gıda atıkları ve diş plağı braketler ve diş telleri çevresinde çoğalarak diş çürüğüne ve diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayriyeten bu plak birikiminin yanı sıra kötü bir ağız kokusuna da neden olabilmektedir.

Diş teli tedavisi esnasında meydana gelen ağız kokusunun en mühim nedeni yeterli olmayan ağız temizliğidir. Yeterli bir şekilde yapılmayan diş temizliği neticesinde gıda artıkları ve diş plağı dişler ve diş telleri çevresinden uzak tutulamaz ve bu kısımlarda çoğalarak kötü ve rahatsız eden bir ağız kokusuna neden olur.

Diş teli tedavi tekniğinin ağız kokusuna neden olduğu doğru olmayan bir bilgidir. Diş teli veya diş üstüne yerleştirilen braket tek başına ağız kokusuna neden olmazlar. Fakat diş teli tedavi esnasında tercih edilen braket ve tel dişler üstünde çıkıntılı alanlar oluşturduğundan dolayı yeme içme esnasında daha çok gıda artığı birikmesine neden olur. Bu sebep ile diş teli tedavisi döneminde düzenli olarak ortodontik ara yüz fırçası ve fırça tercihiyle ince bir diş temizliği yapılması gerekir. Her yemeğin ardından yeteri kadar ve etkin bir biçimde diş temizliği yapıldığında, dişten veya diş telinden kaynaklı bir ağız kokusunun meydana gelmesi mevzubahis olamaz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir