Diş Tedavisi

Diş Tartarları Temizlenmezse Ne Olur?

Diş Tartarları Temizlenmezse Ne Olur

Diş tartarları zararlı değildir, ancak diş kayıplarına yol açmaktadır. Ağzınızda oluşan diş tartarı vücudunuza doğrudan zararı yoktur. Lakin diş tartarı gıda artığından ve bakterilerden dolayı meydana geliyor ve oluşan bu yapı ise diş etinde periodontal rahatsızlığına sebep oluyor. Diş tartarının kronikleşmesi sebebiyle diş etinde enfeksiyonlar meydana gelmeye başlar, oluşan bu enfeksiyonlar gün geçtikçe çene kemiğinde hasara sebep olur ve oluşmuş olan bu enfeksiyonlar diş köküne kadar ilerleyip dişin kaybına neden olabilir.

Diş Tartarı Nedir?

Diş tartarı, ağız içinde oluşan tükürük minerallerinin ve diş plağının birleşmesiyle meydana gelip sertleşme meydana gelmesine denir. Dişin yüzeyinde diş etiyle birleşen kısmın hemen altında meydana gelir. İçinde bulunan gıda artığı ve mikroorganizmalar olan diş tartarının temizliği düzenlilik ister. Diş plağınızı temizlemek için diş ipi, diş fırçası ve ağız gargaralarından yardım alabilirsiniz. Diş plağınız temizlenmediğinde tartar şekline dönüşebilir. Diş tartarı, öncelikle ağız bakımını ihmal eden bireylerde görülebilir. Ayrıca yanlış fırçalama yapan ve diş eti çizgisini temizlemeyen bireylerde de oluşabilir.

Diş Tartarı Neden Olur?

Tükettiğiniz gıda maddeleri ile tükürüğünüzün içerisinde oluşan mineraller birleşerek dişin üzerinde birikmeye başlar. Dişlerinize yapışkanlık hissi vermekle birlikte plak birikimini de beraberinde getirir. Gereken özen ve temizlik yapılmaz ise diş plağı sertleşmeye başlar. Diş plağında oluşan sertleşme artar ise diş tartarı meydana gelebilir. Genel olarak sarı ve açık renklerde görülür. Bazen koyu renkte görülmesinin sebebi ise diş taşı yüzeyinde birikmiş olan tükettiğiniz içecek ve yiyeceklerdir.

Diş Tartarı Tedavi Edilmeli Mi?

Diş taşının ölçüsüne ve yakın dokulara vermiş olduğu hasara göre diş taşı temizliği gerekebilir. Dişlerinizi fırçalayarak ya da diş ipi kullanarak diş tartarını temizlemeniz mümkün değildir. Bu temizliği doktorunuz tarafından gereken aletler ile temizletebilirsiniz. Periodontoloji uzmanı ve diş doktorlarının kullanmış olduğu kanca şekline benzeyen kretuar adı verilen özel el aletiyle teker teker diş taşı temizlenir. Özellikle su ve titreşimle çalışabilen cihazlar ile birlikte bu temizlik daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Temizliği yapılmayan diş tartarı büyümeye devam eder. Dişlerinizde sallanma, periodontitis, diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi ve son olarak diş kaybı gibi birçok hasara yol açabilmektedir. Bu tartar dişin üzerini tamamen sarabilir. Ayrıca ağız kokunuz, bakteri oluşumunu artırarak ağız hijyeninizin bozulmasına yol açabilir. Ağzınızda oluşan diş tartarı ilk adımda krem veya beyaz renkte olmaktadır, ama diş etinizin alt kısmında temizlenmemeye devam ettiği sürece kahverenginden siyaha doğru olmak üzere rengi değişebilir. Diş eti ve diş yanlarında oluşan koyu renk görünümü sebebiyle dişlerin güzel görünmesini engelleyebilir. Bunların yanında dişlerde oluşan tartarın temizliği gittikçe zorlaşabilir. Tüketmiş olduğunuz gıdaların artığı, dişinizdeki tartarın pütürlü yüzeyinde kalarak diş fırçanız ile giderilmesi oldukça zorlaşabilir.

Diş Tartarı Oluşumu Nasıl Önlenir?

Oluşan diş tartarını her zaman önleyemeyiz. Bazı bireylerin tükürüğünde oluşan mineral yapısı ve miktar sebebi ile diş tartarının oluşmasından kaçmak mümkün olmayabilir. Lakin birikmesini önlemek için birtakım maddeler vardır. İlk olarak ağızda oluşan diş plağına neden olan maddeleri yok etmek gerekir. Dişte tartar olmasını önlemek için dikkat etmeniz gereken maddeler aşağıdaki gibidir:

  • Günde iki kez olmak üzere iki dakika boyunca dişlerinizi fırçalamak.
  • Kişinin kendine ait uygun sertlikte ve boyutta diş fırçasının olması.
  • Belirli aralıklarda diş doktoru kontrolünü gerçekleştirmek.
  • Tütün ve sigara gibi zararlı ürünlerden uzak durmak.
  • İçeriğinde florür bulunan diş macunlarını kullanmak.
  • Yemek yedikten sonra dişleri fırçalamak.
  • Asitli ve şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmak.
  • Düzenli olarak diş doktoruna görünmek.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir