Diş Tedavisi

Hiç Diş Fırçalamazsak Ne Olur?

Hiç Diş Fırçalamazsak Ne Olur

Sağlıklı dişler için her gün 2 defa fırçalayıp temizlemek gerekir, temizleme uygulamasından sonra ise yeniden besin ihtiyacınızı gidermeye devam edebiliriz. Bunlarla birlikte ağız gargarası, dil temizleme fırçası ve diş ipi sağlık açısından vazgeçilmez ürünlerdir. Bu yazımızda sizlere ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak yapmadığınızda hangi sorunlar ile karşılaşabileceğiniz hakkında bilgilendirme yapacağız.

Sistemik Hastalıklar

Diş eti rahatsızlıkları ile mide, diyabet, böbrek ve kalp hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıklarında birbirleri ile bağlantılarının olduğunu söyleyebiliriz. Meydana gelen diş eti hastalıkları beraberinde sistemik hastalıkları da getirir. Sistemik hastalıklarda aynı şekilde diş rahatsızlığını tetikleyebilir.

Diş Eti Hastalıkları

Meydana gelmiş olan diş eti rahatsızlıkların en önemli sebebi; ertelenen ağız ve diş bakımıdır. Bununla birlikte dişlerinize gereğinden fazla baskı uygulayarak fırçalamanız da bu tür rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Diş etinin sağlını kaybettiğinin en yaygın belirtisi, temizleme esnasında ağrıyan ve kanayan diş etleridir. Diş yüzeylerinde birikmiş olan bakteri tabakaları da diş etlerine zarar verip ağız sağlığını bozmaktadır. Daha sonraki evrelerde ise kemik ve doku kaybına sebep olmaktadır.

Ağız Kokusu

Bireyin sosyal yaşantısını ve kişinin kendine olan güvenini, doğrudan etkileyen ağız kokusunun en önemli sebeplerden biri, ihmal edilmiş olan ağız ve diş temizliğidir. Ağız kokusunu, ağız gargarasını kullanarak, dişleri tertipli bir şekilde fırçalayarak ve dil yüzeyini temizleyerek gidermek mümkün.

Gebelik Komplikasyonları

Yapılmış olan araştırmalar sonucunda ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen anne adaylarının düşük yapma ya da erken doğumların olabileceği gözlemlenmiştir.

Diş Kaybı

Ağız ve diş sağlığına gereken temizlik ve önem gösterilmez ise diş kaybına yol açar. Çürüyen dişlerin temizliği geçiştirilir ise bir müddet sonra çekilmek zorunda kalınacaktır.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?

Ağız ve diş sağlığını korumak için öncelikle; ağız temizliğini aksatmadan önem göstermeniz gerekir. Her gün yediğiniz yemekler sonrasında dişlerinizi fırçalamaya özen göstermelisiniz. Yediklerinizden sonra ağız gargarası ve diş ipi kullanmak diş sağlığınız için daha yararlı olacaktır. Tercih ettiğiniz diş fırçasının orta sertlikte olması dişleriniz için daha faydalıdır. Diş fırçanızı uzun süre kullanmamaya özen göstermelisiniz. Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeniz sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Diş fırçasının yanı sıra fazla diş macunu kullanmak da dişlerinize zarar vermektedir. Bir kez fırçalamak için fazla olmayacak şekilde macun koymanız yeterlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir