Diş Tedavisi

Tartar Ağız Kokusu Yapar Mı?

Tartar Ağız Kokusu Yapar Mı

Tartar olarak da bilinen diş taşları kendi başına ağız kokusu yapmamaktadır. Fakat diş taşlarının sebep olduğu problemler yüksek düzeyde ağız kokusu oluşumuna yol açmaktadır. Meydana gelen bu ağız kokusu durumu halitozis olarak adlandırılmaktadır. Halitozis çürük ve diş eti sorunları ile ilişkili bir durumdur. Diş eti problemleri ve çürük gibi durumların oluşmasında yetersiz ve özensiz bir ağız bakımının yapılıyor olması yer almaktadır. Dişlerde oluşan tartar sonraki evrelerde çürük ve diş eti problemlerine dönüşebilmektedir.

Tartar Nedir?

Diş taşı diğer adı ile tartar olarak bilinmektedir. Mineral ve bakterilerin birikmesi sonucunda oluşan sert tabakalardır. Günlük yapılması gereken diş bakımı yapılmadığı taktirde ortaya çıkmaktadır. Dişlerin temizliğine özen gösterilmediğinde ve dikkat edilmediğinde diş taşları meydana gelmektedir. Dişlerin hem ön hem de arka yüzeyinde meydana gelen tartarlar görüntü açısından hoş durmamaktadır. Diş taşlarının oluşmaması için ağız ve diş bakımının titizlikle yapılması gerekmektedir. Ancak tartar ile karşı karşıya kalındığında evde tedavi etmek ve temizlemek mümkün değildir. Bu sebepten dolayı en kısa zamanda bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Tartar Nasıl Oluşur?

Tartar diş yüzeyinde, arka bölgelerde ve protez yüzeylerinde meydana gelmektedir. Tartar dişlerde bakteri plakları oluşumu üzerinde etkili olmaktadır. Dişlerde sarı ve kahverengi renklerde, farklı boyutlarda lekelerin oluşmasına yol açmaktadır. Tartar tedavisinin ihmal edilmeden yapılması gerekmektedir.

Mikro bakteriyel besinlerin diş yüzeyinde birikmesi ile beraber tartar oluşmaktadır. Bu besinlerin birikmesinin en büyük sebebi ise diş temizliğinin düzenli ve düzgün bir şekilde yapılmamasıdır. Dişin fırçalaması doğru şekilde yapılmadığında ve diş ipi kullanılmadığında tartar sorunları oluşabilmektedir. Diş bakımı aksatıldığı taktirde 14 gün içerisinde tartar oluşumları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Tartar oluşumuna sebep olan besinler arasında şekerli ve karbonhidratlı besinler yer almaktadır. Bu sebepten dolayı tartar oluşumları ile karşı karşıya kalmamak için bu besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda diş bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Tartar oluşumları ileriki dönemlerde önemli diş problemlerine yol açacağından en erken zamanda bir diş hekimine görünmek gerekmektedir.

Tartarın Zararları Nelerdir?

Ortaya çıkan tartarların dişler üzerinde oluşturduğu birçok zarar bulunmaktadır. Oluştuktan sonraki ilerleyen dönemlerde ağız kokularına yol açabilen tartarlar diş iltihaplarına da dönüşebilmektedir. Tartarların zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tartarlar ilerleyen dönemlerde çürüklere yol açabilmektedir.
  • Yoğun tartar oluşumunun meydana geldiği bölgelerde diş eti çekilmeleri meydana gelebilmektedir. Diş aralarında boşluklar oluşabilir ve bu kısımlar çabuk bir şekilde diş taşları ile çevrelenebilmektedir.
  • Tartar oluşumundan sonra dişler sürekli olarak düzenli bir şekilde temizlense bile eski sağlıklı görünümüne kavuşması uzun bir zaman almaktadır.
  • Tartarlar, dişlerin arasında yer alan kemiklerde kayıplar yaşanmasına sebep olmaktadır.
  • Tartar oluşumları sonrasında temizlik yapıldığında diş aralarında kişiyi rahatsız edebilecek şekilde boşluklar meydana gelebilmektedir.
  • Tartarlar aynı zamanda dişte meydana gelen hasarları sakladıklarından tedavi sürecinde gecikmelere sebep olabilmektedirler.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir