Diş Tedavisi

Diş Sinirini Ne Öldürür?

Diş Sinirini Ne Öldürür

Sinirimin başlangıç noktası olan ağızda bulunan dişler canlı birer organizmadır. Yiyeceklerin ısırılması, çiğnenmesi ve öğütülmesi için son derece önemli olan dişlerde de bütün canlı organizmalarda olduğu gibi ölümlerde yaşanabilir. Dişin ölmesi diş sinirinin ölmesi ile beraber gerçekleşmektedir. Diş sinirinin ölmesi dişin tamamı ile öldüğü anlamına gelmemektedir. Dişteki sinirlerin ölmesi halinde dişlerin kurtarılabilmesi amacı ile bazı yöntemler uygulanmaktadır.

Diş sinirinin ölmesine neyin sebep olduğunu anlayabilmek için öncelikle dişin yapısını anlamak gerekmektedir. Canlı bir organizma olan dişlerde, canlılığı dişin pulpa kısmında bulunan dokular ve sinirler sağlamaktadır. Diş tedavisi gerçekleştirilirken yanlış bir yöntem uygulanması, dişlerde meydana gelen çürükler, dişlerdeki kırıklar ve çatlaklar dişlerdeki sinirlerin zaman içerisinde ölmesine sebep olabilir. Diş sinirlerinde gerçekleşen ölümler neticesinde dişler canlılığını kaybeder ve bu süreç içerisinde dişlerde farklı rahatsızlıklara neden olabilir. Örnek verebilecek olursak diş ve diş etlerinde çürük meydana gelmesine, diş eti kanamalarına ve apse gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Diş Siniri Ölmesi Nedenleri

Diş yapısında bulunan pulpa dokusunda bakteriler bulunmamaktadır. Ancak dişlerde ortaya çıkan çürük veya dolgudan sızan sıvılar gibi farklı sebepler pulpaya bakterilerin erişmesine yardımcı olabilmektedir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen bakteriler ile mücadele etmek için vücut tepki gösterir ve o bölgeyi onarmaya çalışır. Fakat bu durum pulpa kısmı için geçerli değildir. Bu sebepten dolayı diş pulpasına erişen bakterilerin kendi kendine iyileştirilmesi mümkün olmamaktadır. Diş pulpası bakterilerden arındırıldığında ise zaman içerisinde diş ölmesi ortaya çıkmaktadır.

Ağız ve dişlere dış ortamlardan herhangi bir darbe gelmesi, estetik diş tedavileri gerçekleştirilirken olması gerekenden fazla diş kesimi yapılması, diş gıcırdatma ve sıkma gibi rahatsızlıklarda pulpa bölgesinde hasar meydana getirebilir. Bu rahatsızlıklar pulpada bulunan sinirlere baskı yapar ve bu bölgedeki sinirlerin zaman içerisinde ölmesine sebep olur.

Çiğneme, ısırma veya diğer çene hareketleri sırasında dişlerde ağrılar yaşanabilir. Bu ağrının sebebi diş sinirlerinin ölmesi olabilir. Bu sebepten dolayı uzman diş hekimlerine başvurarak bu ağrının sebebinin öğrenilmesi ve ona göre tedavi uygulanması gerekmektedir. Soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet oluşması da diş sinirlerinin ölmesine işaret edebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir