Kanal tedavisi dişte meydana gelen tahribat ile bağlantılı olarak tek seansta veya iki seansta gerçekleşmektedir. Dişte yer alan enfeksiyon durumu çok fazla yayılmış ise kanal tedavisi 3 seansta tamamlanabilir. Bu tedavi bir diş doktoru ya da endodontist tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kanal tedavisinde atılacak ilk adım, kök kanallarının formunu görebilmek için bir röntgen çekmek ve etrafından bulunan herhangi bir kemikte enfeksiyon durumunun olup olmadığını belirlemektir. Diş doktoru uygulama yapılacak olan bölgeyi uyuşturabilmek amacıyla lokal anestezi kullanmaktadır. Sinir öldüğünden dolayı anestezi gerekmeyebilir. Ancak diş doktorlarının çoğu hastanın daha rahat ve sakin olabilmesi için bölgeyi uyuşturmaktadır. Ardından diş doktoru, tedavi esnasında bölgeyi kuru ve tükürükten uzak tutabilmek için dişin çevresine su geçirmeyen bir ürün yerleştirir.
Daha sonraki adımda, enfeksiyonlu kısma erişmek için dişin içerisine bir delik açılması gerekmektedir. Bakteriler ile beraber pulpa, çürüyen sinir dokusu ve bu kısım içindeki ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten uzak tutulur. Arındırma uygulamasını tam anlamı ile gerçekleştirebilmek ve kanalı etkili bir biçimde doldurabilmek için kanal genişletilmelidir.
Kanalın genişletilmesi için tırnak törpüsü ile benzerlik gösteren kanal aletleri kullanılmaktadır. Bu uygulamaya kanal eğeleme denilmektedir. Bu uygulama esnasında artan sinirler alındığından dolayı kişi hiçbir şekilde ağrı hissi yaşamamaktadır. Hem eğeleme uygulaması sırasında birikmiş olan döküntüleri hem de içerde kalan kalıntıları arındırabilmek için, su ya da sodyum hipoklorit bileşenleri periyodik bir şekilde kullanılır.
Diş düzgün bir şekilde arındırıldıktan sonra sızdırmaz duruma getirilmelidir. Bazı diş doktorları, dişi kalıcı bir biçimde doldurmadan önce 7 gün beklemeyi tercih etmektedir. Örnek verebilecek olursak, bir enfeksiyon durumunun varlığından şüphe ediliyorsa, diş doktoru enfeksiyon durumunu ortadan kaldırmak için dişin içerisine özel bir ilaç yerleştirebilir. Bazı diş doktorları ise dişi arındırdığı gün kapatmayı tercih edebilir. Kök kanalı tedavisi aynı gün içerisinde gerçekleştirilmezse, dişlerde bulunan bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici bir dolgu yapılır. Dişin içinin tamamı ile arındırılmasının ardından bu boşluğun doldurulması hem yeni enfeksiyonlara engel olmak hem de dişe mukavemet kazandırılması yönünden önemlidir.