Diş Tedavisi

Diş Protezleri ve İmplantların Bakımı: Protezlerin Temizliği, İmplantların Bakımı ve Kontrolü

Diş Protezleri ve İmplantların Bakımı: Protezlerin Temizliği, İmplantların Bakımı ve Kontrolü

Eksilen dişin yerini tekrardan tamamlayabilmek, bozulan, çatlayan veya sağlığını kaybeden dişlerinizi tedavi ettirebilmek için en doğru metotlardan biri İmplant diş tedavisidir. İmplant diş tedavisi sayesinde sağlıklı ağız ve dişlere kavuşabilirsiniz. İmplant dişler kendi dişinizle aynı görevleri üstlenirler. Size çiğneme, ısırma veya başka çene hareketleri sırasında zorluk çıkarmazlar.

Herhangi bir sebepten dolayı çektirmek durumunda kaldığınız veya çektireceğiniz dişlerin yerini İmplant diş tedavisi ile doldurabilmeniz mümkün. İmplant diş, kendi dişiniz gibi diş eti rahatsızlıkları ile karşı karşıya gelebilir. Bu sebeple implant dişlerin bakımını düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir.

İmplant diş bakımı, dişin köküne diş protezini yerleştirilmesi ile başlamaktadır. İmplant tedavisi bir sonuca vardıktan sonra hasta kişilerin diş etlerinde ilk dönemlerde kanamalar görülebilir. Bu kanamaların önüne geçmek için tampon uygulaması yapılabilir. İmplant uygulamasından sonra ilk 2 saat içinde hiçbir şey yememek gerekir. İlk 48-72 saat süresince çok fazla soğuk veya sıcak gıdaları yemekten kaçınmalısınız. Tedaviden sonra diş etlerinde şişkinlikler ortaya çıkarsa buz tedavisiyle şişmelerin hafifletilmesi sağlanabilmektedir.

İmplant dişlerde kendi dişinizde olduğu gibi bakteri ve plağın meydana gelmesi veya iltihaplanma gibi hastalıklar açığa çıkabilir. Bu sebeple diş ve ağız temizliğinize, implant dişlere sahip olan kişiler normalden daha fazla dikkat etmeli ve doğru bir biçimde bakımlarını uygulamalıdır. İmplant diş bakımınızı uygularken dişleri fırçalamanın beraberinde birtakım bakımları da uygulamanız gerekmektedir. Bu nedenle diş ipini kullanmaya ve gargara yapmaya dikkat etmelisiniz. Elektronik bir diş fırçası tercih etmek, diş ve ağız hijyeninizi gerçekleştirmek için öteki diş fırçalarına kıyasla sizlere daha iyi yardım edebilir. Çünkü elektronik diş fırçanın meydana getirdiği titreşimler diş eti çizgisinin alt kısmında, gıda atıklarının ortaya çıkardığı plakları daha iyi bir şekilde temizler.

Diş ve ağız bakımınızı gerçekleştirirken implant dişin olduğu alana diş ipi kullanımı ile diş eti ve dişin aralarına giren gıda artıklarından tamamıyla kurtulabilirsiniz. Tuzlu su karışımı ile gargara uygulayabilirsiniz. Böylelikle dişlerinizde kalan bakteri ve asitleri tamamen yok edebilirsiniz. Diş bakımınızı yaparken tam anlamıyla yapacağım diye dişinizi aşındıracak, asidik maddeler ile zarar verecek yöntemlerden ve bakım ürünlerinden kaçınmalısınız. Kaçınmazsanız implant dişlerinize zarar vermiş olursunuz.

İmplant dişlerde kendi dişlerinizde olduğu gibi zaman geçtikçe sararmalar meydana gelebilir, lekeler oluşabilir. Bu sebeple çok fazla çay, kahve, sigara ve alkol içmekten kaçınmalısınız. Ayriyeten diş ve ağız bakımınızı gerçekleştirirken diş etinin alt kısmında bulunan titanyumdan oluşan implant diş köküne kesinlikle zarar vermemeniz gerekir. Bu sebeple dişinizi fırçalarken veya diş ipini kullanırken çok sert hareketlerden ve fazla baskı yapmaktan kaçınmalısınız.

İmplant dişi tutmaya yardımcı olan çene kemiğinde erimeler ortaya çıkabilmektedir ve bu erime sonrasında implant dişler ve kendi dişleriniz düşebilmektedir. İmplant dişe bakmak için düzenli bir şekilde işinde uzmanlaşmış diş doktoruna kontrole gitmelisiniz. Diş doktorlarına giderek gerek kendi dişlerinizi gerek implant dişlerinizi temizleterek, diş sağlığında sıkıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir