Diş Tedavisi

Diş Hekimi Fobisi: Korkunun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Hekimi Fobisi: Korkunun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş doktoru muayenehanesine gitmekten çekiniyor musunuz? Bu korkuyu yaşayan yalnız sizler değilsiniz. Amerika toplumunun %9 ile %20’si korku veya anksiyeteden dolayı diş doktoru muayenehanesine gitmekten çekiniyor. Aslına bakılırsa bu evrensel bir olaydır. Dental korku, anksiyete ile kıyasla daha büyük bir problemdir. Anksiyete, kişilerin korkmasına ve paniğe kapılmasına neden olmaktadır. Dental korkusu olan kişiler, bu olayın aslına baktığında mantıklı olmadığını bilir, ancak bu konuda ellerinden bir şey gelmez. Çoğunlukla klasikleşmiş kaçma hareketleri sergilerler, yani, böyle bir durumda, bu diş doktoru muayenehanesine gitmemek için her yola başvururlar. Dental korkusu olan kişiler, sadece dayanamadıkları seviyeye ulaşmış olan diş sancısı gibi hallerde diş doktoruna giderler. Bazı hallerde fobi psikiyatrik ve patolojik anksiyete yardım almaya gerek duyarlar.

Dental Korkunun Diğer Semptomları:

  • Diş doktoru randevusundan bir önceki gece uyumada zorluk çekme
  • Muayene için sıra beklerken fazlalaşan sinirlilik durumu
  • Diş doktoru randevusu olduğundan dolayı ağlama veya bedensel açıdan hasta hissetmeye sebep olması
  • Diş tedavi olduğu esnada kullanılan araç gereçleri ağız içerisine yerleştirildiği düşüncesi ile veya yerleştirildiği an, hissedilen aşırı derecede gerginlik veya aniden nefes almakta güçlük çekme hissi

Dental anksiyeteyi baş etmenin en kolay yolu diş doktorunuz ile bu fobiniz hakkında konuşmanızdır. Diş doktorunuz bu kaygılarınızı öğrenirse, size hassas davranıp, kaygılandırmayacak ve daha rahat etmenizi sağlayacak tedavi yollarını arayacaktır. Eğer diş doktorunuz fobinizi önemsemiyor ise, kendiniz için başka bir diş doktoru bulmanızı tavsiye ederiz. Kontrolünüzü kaybetmek, en fazla stres faktörlerinden biri ise, diş doktorunuzla tedaviniz konusunda konuşmak, gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Diş doktorunuzdan, tedavinin her kademesinde neler uyguladığını açıklamasını rica edin. Bunun sayesinde kendi kendinizi zihnen hazır etmiş olacaksınız. Diğer bir metot da diş doktorunuzun tedaviyi durdurmasını istediğinizde anlamasını sağlayacak bir işaret, örnek verecek olursak elinizi havaya kaldırmanız gibi, bir işaret belirlemenizdir. Kendinizi rahat hissetmediğinizde, ağzınızı çalkalamaya ihtiyaç duyduğunuzda ya da sadece nefes almak istediğinizde belirlediğiniz işareti kullanın.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir