Diş Tedavisi

Diş Protezleri: Tipleri ve Kullanımı

Diş Protezleri: Tipleri ve Kullanımı

Diş Protezleri: Tipleri ve Kullanımı

Yaşadığımız dönemde diş protez tipleri son derece geniş bir tercih seçeneği sunuyor. Kişinin ağız yapısı, istekleri, mevcut çene yapısı gibi farklı noktalar göz önüne alınarak en ideal protez tipi tespit ediliyor ve ardından hazırlanma evresine geçiş yapılıyor. Günümüzde yaygın bir biçimde kullanılan protez tipleri 3 kategori içerisinde değerlendiriliyor. Bu kategoriler arasında sabit, hareketli ve implant üstü protezler yer alıyor.

Sabit Protez Diş

İsminden de anlayacağınız üzere sabit protez diş ağız içerisinde sabitlenmesinin ardından kullanılabilen protez tipleridir. Bu protezlerin takım çıkarma gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Yalnızca tek bir diş eksildiği zaman kullanılabildiği gibi birden çok diş eksildiği zaman da kullanılması mümkündür.

Hareketli Protez Diş

Hal tarafından takma diş olarak da adlandırılan hareketli protez diş ağızda sabit bir şekilde değildir. Kullanım ardından düzenli bir şekilde temizliğinin yapılması gereken bu protez dişler, diş kaybına bağlı konuşma veya çiğneme sorunlarının ortadan kaldırılması ve estetik yönden daha düzgün bir ağız içi görüntüsünün elde edilmesi amacı ile yapılmaktadır. Hareketli protez dişler kendi içerisinde de farklı tiplere ayrılmaktadır.

Total Protezler

Bu protez tipinin uygulaması ağızda hiçbir diş kalmadığında yapılmaktadır. Alt ve üst çenede yer alan kemik dokusunu destek olarak alan bu protezler bilhassa ileriki yaşlarda sık sık başvurulan bir işlemdir.

Parsiyel Protezler

Doğal dişlerin bazılarının bulunması halinde parsiyel protez tedavisi uygulanmaktadır. Parsiyel protez işlemi olmayan dişlerin yerine yapılmaktadır. Takıp çıkarma özelliği taşıyan protezlerdendir. Genellikle akrilik üründen veya tek parça dökümden üretimi yapılmaktadır. Bu protezler asıl dişlere kroşe teller ile tutturulmaktadır. Günümüzde estetik sebepler ile çok yaygın olarak kullanılmasa da hala yapılan bir protez işlemidir.

İmmediat Protezler

Ana dişlerin tamamının çekilmesi gereli olduğunda kişi dişsiz kalmak istemeyebilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde devreye immediat protezler girmektedir. Bu protezler diş çekimi yapılmasının hemen ardından takılmaktadır. İyileşme süreci tamamlandığında dokular bu protezler ile uyumsuz duruma gelebilmektedir. Böylesi durumlarda ise kişinin devamlı olarak kullanacağı protezlerin hazırlığı yapılmaktadır.

Diş Üstü Protezler

Ağız içerisinde birkaç diş veya kök bulunduğunda diş üstü protez uygulaması yapılabilir. Protezler doğal dişlere veya diş köklerine oturtulmaktadır. Diş üstü protezler çok sık bir şekilde tercih edilmektedir.

İmplant Üstü Protezler

Bu protez diş tipleri hem sabit hem de hareketli bir şekilde hazırlanabilmektedir. Hareketli olan implant üstü protezler ağız içerisinde hiç diş kalmadığında yapılan ve total protezlere benzeyen protez tipidir. Sabit implant üstü protezleri ise bir veya birden çok dişe yapılan porselen kronlardır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir