Diş neden dipten çürür? Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir? Diş Çürüğü Nasıl Önlenir? Gibi son günlerde sorulan soruları sizler için bu yazımızda yanıtlıyoruz. Diş çürükleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Diş çürümesinin farklı aşamaları vardır. Bu aşamaların hepsi birbirinden oldukça farklıdır. Diş çürüğü ilk ortaya çıktığı zamanlarda oldukça az semptom görülmektedir. Diş çürüklerinin boyutu ilerledikçe, sıcak ve soğuk içeceklere karşı hassasiyet meydana gelir. Diş çürükleri çoğu zaman ise ağrılara neden olmaktadır. Diş çürükleri tedavi edilmediği zaman diş çürüğü sinire kadar ulaşmaktadır. Sinire ulaşan diş çürüğü burada enfeksiyona neden olur.
Enfeksiyon meydana geldikten sonra şiddetli ağrı, yüzde şişlik ve ateşlenmeye neden olabilmektedir.
Diş çürüğüne ilerleyen evrelerde müdahale edilmediği zaman bu durum kanal tedavisini gerektirebilir. Son çare olarak ise diş çekimine karar verilebilir.
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Diş çürüğü kendiliğinden iyileşen bir problem değildir. Bu nedenle diş çürüğünüz hakkında sorun yaşadığınızda zaman kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Diş özüne kadar ilerlememiş olan diş çürükleri kısaca şu şekilde tedavi edilmektedir. Mine ve dentin oldukça sert yapılardır. Diş çürüğü temizleneceği zaman bu yapıların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Diş çürüğü frez adı verilen özel uçlar ile temizlenmektedir. Günümüzde ise diş çürüğü tungsten çeliğinden yapılmış veya elmas uçlu frezler ile temizlenmektedir. Bu işlem sırasında çok hafif ağrı hissetmeniz oldukça normaldir. Bu ağrıyı ise verilecek olan lokal anestezi nedeniyle hissetmeyeceksiniz. Lokal anestezi sayesinde hiç ağrı duymayacaksınız.
Diş çürüğü temizlendikten sonra oluşan boşluğu doldurmak için dolgu malzemeleri kullanılır.
Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş çürüğünü önleyebilmek için çok fazla şekerli gıdalar tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Yemek öğünleri aralarındaki atıştırmalıklarınızı azaltmaya çalışın. Bu tarz tüketimler diş plağının asit üretmesini önleyecektir.
Sürekli olarak ilaç kullanan hastaların diş ve genel sağlığı için bol su tüketmeleri gerekmektedir. İçtiğiniz bazı ilaçlar, vücudun salgıladığı tükürük oranını azaltabilir. Bu durumda ise dişte çürük meydana gelecektir. Florür içerikli diş macunu ve mutlaka ağız gargarası kullanmanız gerekmektedir. Florür diş yüzeyinin güçlü ve daha sert yapıda olmasını sağlamaktadır. Ayrıca her 6 ayda bir mutlaka diş hekimi ziyaretlerinizi yapmanız gerekmektedir.