İmplant dişlerin kullanım süreleri, bakımları düzenli bir biçimde yapıldığında, özen ile konumlandırılmış bir diş implantının yirmi sene ile otuz sene aralığında bir kullanım süresi vardır. Diş implantlarının kullanım süreleri implantın doğru bir biçimde yapılması ve ardındansa kişinin implant bakımlarını ihmal etmemesi ile uzun süreli olmaktadır.
İmplant dişlerin kullanım sürelerini uzatabilmek için gereken tedbirler alındığında, implantların yaşam süresince kullanılması mümkündür. Ağız içinde eksik dişin yer aldığı kısımlara implant konumlandırılmaktadır. Konumlandırılan bu implantlar titanyum ürününden elde edilmektedir. Bu neden ile implantların biyouyumluluğu bulunmaktadır. Komşu dişleri zarara uğratmadan yapılabilen uzun ömürlü bir tedavi tekniği olduğundan dolayı avantajlı olmaktadır.
İmplant dişlerin kullanım süreleri diş ve ağız sağlığına dikkat edilmesi, diş doktoru randevularının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Böylelikle implant dişler yirmi ile otuz sene aralığında bir zamanda sorunsuz bir biçimde kullanılmaktadırlar. İmplantların uzun seneler boyunca kullanılmaları için implant tedavi tekniğinin başarılı olması gerekir. Bu durum için tedavi tekniğini deneyimli bir diş doktorunun yapması ve temizlik kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir.
Diş İmplantlarının Kullanım Sürelerini Uzatabilmek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Diş implantlarının kullanım süresini uzatmak için yapılması gerekenler aşağıda yer almaktadır. Bunlar;
- İlk olarak diş ve ağız sağlığına dikkat edilmesi gerekir. İmplant tedavi tekniği evresi oldukça uzun bir evredir ve bu evrede pek çok emek verilir. Bu emeklerin boşa gitmemesi için implantların temizliğine özen gösterilmelidir.
- Olası bir sorunun erkenden tespit esilmesi ve tedbir alınması için düzenli bir şekilde diş doktoru kontrollerine gidilmesi gerekir.
- İmplantın yıpranma ve çürüme tehlikesi taşımıyor olmalarına güvenerek implantların bakımları ihmal edilmemelidir. Bu durumun nedeni implant üzeri protez gerçek dişler kadar zarara uğramasalar da ağız içinde yoğunlaşmış olan bakteriler kişinin ağız sağlığına kötü yönde etki etmektedir. Gerek diş etinde gerek de çene kemiğinde açılan boşlukta ağız sağlığının bozulması neticesinde şiddetli sancılar hissedilmektedir.
- Ağız içindeki her bir noktaya diş fırçası erişememektedir. Bu gibi hallerde diş arasının tamamı ile temizlenmesi için diş ipinin kullanılması gerekmektedir. Ayriyeten ağız gargarası da tercih edilebilmektedir.
- İmplantların etrafını bilhassa temiz tutulması ve bu dönemde implantları zarara uğratabilecek sert kabuklu gıdaların yenilmemesi gerekir.
İmplant Tedavi Tekniği Kimlere Yapılır?
İmplant tedavi tekniği genellikle on sekiz yaşını geçmiş ve yüz ve çene gelişimlerini tamamlamış hastalarda tercih edilen güvenli bir tedavi tekniğidir. Tedavi adımına geçilmeden evvel öncelikle hastanın çene röntgeni ya da tomografi çekilmesi gerekmektedir. Bunun sayesinde uygulanacak tedavinin kişinin çene yapısına uygun olup olmadığı incelenir. Bazı hallerde kemik dokuları genetik nedenler ile ilişkili olarak çok yetersiz ya da beklenenden daha kalın olabilmektedir. Yine diş etinde ve dişte gerçekleşen kimi iltihap kemik dokusu üstünde eksilmeye neden olabilmektedir.
Bu ve bunun gibi tespitlerde bulunabilmek için uygulamadan evvel hekiminizin tavsiye ettiği röntgen ya da tomografinin çekilmesi büyük önem arz etmektedir. Diş kaybından ya da başka bir nedenden dolayı gelişen herhangi bir enfeksiyon halinde tedavi ertelenerek öncelikle enfeksiyon yok edilmektedir.
İmplant Diş Tedavi Tekniğinin Adımları Nelerdir?
İmplant tedavi tekniği esnasında yapılan uygulamalar aşağıdaki gibi olmaktadır:
- Kişinin çene yapısının implant tedavi tekniği için uygun olup olmadığına bakılır. Hastanın çenesi implant tedavi tekniğine uygun ise tedavi süreci direk başlatılmaktadır. Fakat eğer implant tedavi tekniğine uygun değilse; kişinin implant tedavi tekniği için uygun hale gelmesi için farklı tedaviler yapılmaktadır.
- Kişinin çenesine doğru açılarla belirlenen sayıda implant yapılmaktadır. Doğal olmayan diş kökü olan implantların çene kemiğiyle kaynaşması beklenir.
- Çene kemiğiyle implantın kaynaşmasının ardından kişinin ağız içi ölçüsü alınarak protez diş yapılmaktadır ve bu dişler implantların üzerine konumlandırılmaktadır. Kişinin herhangi bir sorun geçirmemesi için protez dişten evvel prova adımı olmaktadır. İmplant diş kullanımının uzun olabilmesi için implantın çene kemiğiyle kaynaşmış olması ve protez ölçüsünün kişinin ağız içine uygun olması gerekir.