Diş Tedavisi

Diş İmplantı ve Diş Sağlığı Genel Bakış ve İlişkisi

Diş İmplantı ve Diş Sağlığı Genel Bakış ve İlişkisi

Diş implantı, yitirilmiş dişlerin olduğu yere yerleştirilen yapay köklerdir. Diş implantı uygulaması, diş sağlığını muhafaza etmek ve ağız fonksiyonlarını engellemek için ideal olan tedavilerdendir. Diş implantı hem çiğneme fonksiyonunu tekrardan kazandırır hem de diğer dişleri koruyarak çene kemiğinin erimesine engel olmaktadır. Bu ve benzeri birçok avantaj ve yararından ötürü diş implantları, genel diş sağlığının korunmasında kritik rol üstlenmektedir.

Ağız içinde eksik olan diş ya da dişi tamamlayabilmek için çeneye konumlandırılan vida veya vidalar desteği ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Eksik olan diş bu vidanın üstüne konumlandırılmaktadır. Tek bir tane diş için yapılabileceği gibi uzun diş boşluğunda da bu tedavi tekniği tercih edilebilmektedir. Hastanın kemik yapısının dayanıklılığı ve diş eti sağlığı da bu tedavide başarıyı yükseltmektedir.

İmplant tedavi tekniği, çene kemiğine konumlandırılan ve proteze destek için uygulanan doğal olmayan diş köküdür. Eksik dişin yerine uygulanan, uzun süreli kullanımı ve hayat boyu kullanılabilecek bu doğal olmayan köklerin üstüne uygulanan sabit veya hareketli protezler kişinin çiğneme işlevini ve estetiğini yerine getirmektedir.

İmplant Tedavi Tekniği Hangi Durumlarda Yapılır?

İmplant tedavi tekniğinin yapıldığı durumlar;

  • Hiç diş bulunmayan üst ve alt çenede, çok fazla kemik erimesi neticesinde kişinin tam protezini kullanamadığı hallerde, protez konumlandırılan implantların üstüne oturtularak tutuculuğun yükseltilmesi temin edilir.
  • Büyük azı dişlerin kayıplarında arka taraf dişsiz sonlanıyor ise, kişilere takıp çıkartılabilen bir bölümlü protezlerin yerine birkaç implant üstüne sabit bir köprü uygulanabilmektedir.
  • Uzun diş olmayan boşluklarda, uygulanan köprülerin gövdesinin uzun olması problem ortaya çıkartabilmektedir. Diş olmayan kısma yapılacak bir veya birkaç implantla uzun köprünün desteği ve dayanıklılığı yükseltilebilir.
  • Tek bir tane dişin kaybı halinde, kaybolan dişin her iki yanındaki dişi ufaltmaya gerek duyulmadan eksik dişin yerine tek bir implant konumlandırılarak üstüne tek bir kaplama uygulanabilir.

İmplant İşleminin Faydaları Nelerdir?

İmplant tedavi tekniği, dayanıklı, güven verici ve konforlu bir işlemdir. İmplant üstüne uygulanan protez, gerçek dişin yerini alır iken en doğal yapıyı oluşturmaktadırlar. Eksik dişin tamamlanması evresinde, sağlığı yerinde olan dişe dokunulmamış olmaktadır. Bütün protezlere kıyas ile çok daha uzun süreli olmaktadır. Normalde dişin yitirilmesinin tesirleri fizyolojik olduğu kadar psikolojik de olmaktadır.

İmplant Uygulanmasının Mümkün Olmadığı Haller Nelerdir?

Bazı bedensel hastalıklar ya da engeller sebebi ile implant uygulanması sakıncalı olabilmektedir. Mevzubahis haller aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

  • Bazı kalp rahatsızlıkları
  • Kan pıhtılaşması problemleri
  • Romatizmal rahatsızlıklar
  • Çenedeki kemik yapısının uygun olmadığı durumlar

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir