Diş Tedavisi

Diş İltihabı Geçmiyorsa Ne Yapmalı?

Diş İltihabı Geçmiyorsa Ne Yapmalı

Diş eti ve diş, ağız içerisinde meydana gelen diş iltihabı halinde bu problemlerden en çok etki gören bölüm olarak tanınmaktadır. Yemeğin ardından rutin bir biçimde fırçalanmamış diş, tükürük ile bir araya geldiğinde diş etinde meydana gelen iltihaplanmaya ve diş taşının oluşmasına sebep olmaktadır. Bir diğer adı plak olarak da tanınan bu oluşmalar, yemek artığının ağız içerisinde kalması ile birlikte bakterilerin tükürük ile birleşip dişte ortaya çıkar.

Dişin iltihaplanmasının nedenleri arasında bu plaklar yer almaktadır. Diş ve ağız sağlığına gerekli olan önemi vererek, dişi düzenli bir biçimde fırçalayarak, hoş olmayan ağız kokusu ve diş iltihaplanması gibi sorunları engelleyebilirsiniz.

Diş iltihabı, bazı hallerde başka faktörler ve fiziksel hallerden ötürü oluşma gösterebilir. Çürümenin ardından zarara uğrayan dişte, ilerleyen durumlarda damak iltihabı bile ortaya çıkabilir. Nedeni ne olur ise olsun, diş etinde meydana gelen iltihaplanmanın çabuk bir biçimde tedavi görmesi gerekmektedir. Uzun müddet boyunca ihmal edilen ve tedavisi geciktirilen diş iltihabı, diş sağlığını zarara uğratır iken diş eti rahatsızlıkları ve diş kaybı gibi arzu edilmeyen hallere de neden olabilir.

Diş İltihabı Hangi Nedenden Dolayı Ortaya Çıkar?

Diş iltihapları, bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu, ağzın iç bölümünde dişi çevreleyen ve damak yapısında meydana gelen hastalıklara verilen bir addır. Gelişimini tamamlamış olan yetişkin kişilere bakıldığında, bu insanlarda geçirilen diş kayıpları diş iltihabından kaynaklanmaktadır. Diş iltihapları uzun müddet boyunca çoğalarak devam gösteriyor ise, acil bir biçimde diş doktoruna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Diş iltihaplanması genel olarak ufak oluşumlar şeklinde meydana gelir ve ortalama dört-beş gün içinde kendi kendine düzelme gösterebilir. Uzun müddet düzelme göstermeyen diş iltihapları, bazı rahatsızlıklardan kaynaklı olabileceğinden kesinlikle muayene edilmesinde yarar bulunmaktadır. Apse biçiminde de nitelendirilmiş olan diş iltihaplanması, kendi kendine düzelme göstermediği durumda diş doktoru tavsiyesi ile antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisi sayesinde sağlıklı dişlere kolaylıkla kavuşmak mümkündür.

Diş İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihaplanması, sosyal manada yaşama oldukça kötü etki eden bir haldir. Ağız kokusuna sebep olduğundan dolayı, diş iltihaplanmalarının en belirgin olan ve rahatsız eden belirtisi olarak tanınmaktadır. Dişte ortaya çıkan iltihaplanma, devamlı olarak ağızda hoş olmayan bir kokunun meydana gelmesine neden olur.

Sosyal olarak insanın hayat kalitesini ve kendine olan güvenine kötü etki eden bu durumla karşı karşıya kalındığında, yapılması gerekli olan direkt tedavi adımına yönelmek olur. Diş fırçalama, diş ipi ve gargara uygulamak direk kötü kokuyu ortadan kaldırabilir. Fakat köklü bir biçimde ağız kokusundan kurtulabilmek için direk diş iltihabı tedavisi uygulanması şart olacaktır.

Diş iltihaplanmasının en bilinen ve dikkatleri üzerine çeken belirtilerinden bir tanesi diş etinin şişmesi olmaktadır. Ağızda ortaya çıkan bakteriler, diş etinin kısa bir vakitte şişmesine sebep olmaktadır. Bu hal diş etinin çekilmesine ve dolayısı ile diş kökünün zayıflamasına sebep olur. Meydana gelen şişlik, en uzun beş gün sürmesi gerekir. Dişin şişmesi yaşandığı durumda yapılması gerekli olan en tesirli çözüm dişi düzenli ve sıklıkla fırçalamak olacaktır. Ayriyeten bütün diş fırçalama uygulamasının sonrasında, iltihap tamamı geçene dek yapılacak olan ağız gargarası, diş etinin şişmesini oldukça rahat hale getirecektir. Uygulanan ağız gargaraları, diş etinde meydana gelen mikrobiyal faaliyetin düşürülmesi ve dönemsel olarak ortadan kaldırılması için çok yararlı olan bir tedavi tekniğidir.

Diş eti iltihapları, diş ve ağız sağlığını büyük seviyede kötü etki eden ve hayat kalitesini azaltan kötü bir durum olmaktadır. Öyle bir durum ki iltihap tek bir tane dişte meydana gelse bile bütün ağız kısmını etkisi altına alır. Evde uygulanacak olan rutin diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanmakla bu iltihaplanma kısa zaman içinde ortadan kaldırılabilir.

Uzun müddet boyunca hiçbir teknik ile geçirilemeyen diş eti iltihaplanması belirtilerinden bir tanesi de diş eti çekilmesidir. Bu hal uzun müddet sürer ise diş kaybına neden olabilir. Bu sebepten ötürü eğer uzun müddet geçmeyen diş iltihabı geçiriyor iseniz, en kısa zamanda içinde diş doktorundan destek almak, diş ve ağız sağlığının geleceği manasında büyük önem arz eder.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir