Diş Tedavisi

Çene İltihabı Tehlikeli Mi?

Çene İltihabı Tehlikeli Mi

Çene kemiği iltihabı rahatsızlığı, türlü nedenlerden dolayı çene kemiğinin iltihaplanması durumudur. Olayların yüzde sekseninin sebebi açık yara olmaktadır. Tıpta Osteomiyelit olarak isimlendirilmektedir. Enfeksiyon ya da bakteri, yaralanma veya ameliyat esnasında kemik dokuya geçebilmektedir.

Çene kemiği iltihabı rahatsızlığı, genel olarak ağır yaralar neticesinde ortaya çıkmaktadır. Kas spazmı, ağrı ve ateş çene kemiği iltihabı belirtilerinden bazılarıdır. Erken tanı, kişilerin tedavilerinde mühim rol üstlenmektedir. İltihaplanma, oluşma zamanına göre subakut, akut veya kronik olarak isimlendirilmektedir.

Akut Çene Kemiği İltihabı Nedir?

İltihabın yaralanma sonucunda ya da türlü başka bir rahatsızlığın görülmesinden iki hafta sonra meydana gelmesine denmektedir. Oluşan bu iltihap, hastada ciddi boyutta sancılar verebilir üstelik kişinin yaşamını yitirmesine kadar ilerleyebilir. Çene kemiği iltihabı için antifungal ve antibiyotik gibi ilaçlar tesirli olmaktadır. Bazı hallerdeyse hastane ortamında tedavi gerektirebilmektedir. Çocuklarda daha sıklık ile karşılaşılabilmektedir. Türlü hallerde Hiperbarik Tedavi tekniğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Subakut Çene Kemiği İltihabı Nedir?

Türlü yaralanmalardan ya da rahatsızlıklardan iki ay geçmeden karşılaşılan çene kemiği iltihabının nedeni olmaktadır. Rahatsızlığın tedavisi, kemik hasarı ile ilişkili olmaktadır. Kemikte kayıp mevcut değil ise tedavi, Akut osteomiyelittekini andırır. Kemikte hasar var ise Kronik osteomiyelitteki tedaviler tercih edilmektedir.

Kronik Çene Kemiği İltihabı Nedir?

Yaralanmadan ya da birtakım rahatsızlıklar ile karşılaşılmasından minimum bir ay sonra gelişmeye başlayan çene kemiği iltihabına verilen isimdir. Yitirilmiş kemik dokusunu geri kazanabilmek için cerrahi uygulamalara ve antibiyotiklere gereksinim duyulmaktadır.

Çene Kemiği İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Çene kemiği iltihabının nedenleri farklılık göstermektedir. Çene kemiği iltihabının nedenleri arasında;

  • Yaş aldıkça türlü sağlık problemlerinin yaşanması
  • Kan dolaşımında bozulmalar ve aksamalar
  • Kan şekerinin diyabetli kişiler tarafından ihmal edilmesinden dolayı kontrol altında tutulamaması
  • Uyuşturucu, alkol ve sigara tüketimi
  • Diyalize girmek mecburiyetinde olan kişilerin bunu ihmal etmesi
  • Gerekli olmadan ve çok fazla tüketilen ilaçlar
  • Sağlık sisteminin türlü nedenler ile zayıf düşmesi
  • Orak hücreli anemi, diyabet gibi dolaşım yolu rahatsızlıkları

Çene Kemiği İltihabı Belirtileri

  • İltihap olan kısımda sancılar, şişlikler, kızarmalar ve aşırı hassasiyet oluşumu
  • Ani bir şekilde duygu değişikliği, yorgun hissetme ve uyuşukluk
  • Titreme, ateş ve terleme
  • Apse

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir