Diş Tedavisi

Diş Çürüklerinden Korunma: Beslenme Alışkanlıkları ve Diş Sağlığı İlişkisi

Diş Çürüklerinden Korunma

Herkes diş çürüklerinden uzak durmak ister. Bunun sebebi ağrıya, ağız kokusuna ve boşluklara ve hatta dişleri kaybı yaşamaya yol açabilmesidir. Bununla beraber, hala oldukça yaygın bir durumdur ve genel olarak çocukları ve genç yetişkinleri etkisi altına almakla beraber, her yaş grubunda meydana gelebilir.

Diş Çürüğü Nedir ve Neden Olur?

Diş çürüğü kademeli bir şekilde meydana gelen bir süreçtir. Gerekli tedavi yapılmadığı taktirde dişin içerisinde çürüğe dönüşür. Bakteriler ağız içerisinde biriktikçe, plak olarak adlandırılan yapışkan bir maddeyi meydana getirirler. Şekerli ya da nişastalı gıdaları her tükettiğinizde plak yapışkan bir hal alır ve müdahalede bulunulmadığında tartar biçiminde sertleşebilir. Plaktaki bakteriler veya tartar, dişlerinizin sert diş minesinin mineral yapısını olumsuz etkileyen bir asit üretimi yapar. Bu, çürük olarak isimlendirilen yumuşak bir leke ya da diş deliğine sebep olabilir.

Bu delik derin bir hale gelirse dişinizin yumuşak iç katmanına nüfuz eder. Şayet daha derine doğru ilerlerse, diş pulpasına doğru erişebilir. Şiddetli diş çürüğünün bu biçimi son derece ağrılı olabilir ve diş kaybı ile neticelenebilir.

Diş Çürüğü Belirtileri

Çürükler bazı zamanlarda siyah ya da kahverengi bir nokta biçiminde görülür. Fakat genel olarak yalnızca bir röntgen filmi çekildiğinde fark edilir. Bu sebepten dolayı düzenli diş kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Başlıca çürük belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ağız içerisinde kalıcı ağız kokusu ya da kötü bir tat
  • Dişlerde hassasiyet
  • Soğuk, sıcak, şekerli içecek ya da yiyecekler tüketildiği zaman kötü bir hale gelen ağrı
  • Diş yüzeyinde beyaz tebeşirimsi bir nokta

Diş Çürüğünden Korunma

Diş çürüğünden korunmak için yapılması gereken ilk adım ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Sabah ve akşam olmak üzere dişlerin fırçalanması, çürüklerden korunabilmek için etkili bir yoldur. Fırçalama için ayrılan sürenin en az 2 dakika olması gerekmektedir. Diş yüzeyleri ve aralarının titiz bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Uyumadan önce diş aralarının diş ipi ile düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede diş aralarında herhangi bir artık kalmamış olur.

Diş sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan diğer bir durum ise beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı derecede şeker içeriğine sahip olan gıdaların tüketilmesi sonucunda diş çürüğü oluşumu kaçınılmazdır. Aynı zamanda asitli içecekler de diş minesi üzerinde olumsuz etki oluşturduklarından dolayı çürük oluşumu riskini artırmaktadır. Bu sebepten dolayı diş için zararlı olan gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir