Diş Tedavisi

Diş Fırçalama Teknikleri: Doğru Yöntemlerle Dişlerinizi Nasıl Fırçalamalısınız?

Diş Fırçalama Teknikleri: Doğru Yöntemlerle Dişlerinizi Nasıl Fırçalamalısınız

Düzenli bir şekilde diş fırçalama alışkanlığına sahip olmak, ağız sağlığının muhafaza edilmesinde tesirlidir. Gün içerisinde kahvaltının ardından gece uyumadan evvel iki dakika boyunca fırçalamak, ağız içerisindeki besin parçacıkları ve mikropların giderilmesinde yardımcı olur. Bunun yanında diş çürüğüne yatkın olan ve iyi beslenmeyen bazı insanlara her yemek sonrası diş fırçalama tavsiye edilebilir. Diş fırçalamanın yanı sıra özel çalkalama suları ile gargara yapmak, diş ipi kullanarak diş aralarını temizlemek, arayüz fırçası ya da ağız duşu kullanmanın da ağız hijyenine faydası olabilir.

Düzenli diş fırçalamanın beraberinde diş fırçalama tekniğinin de yanlış olmaması gerekir. Yalnızca dişlerin dış yüzeyini fırçalamak veya arka dişleri temizlemeden işlemi tamamlamak yanlıştır. Önde yer alan kesici dişlerin dış ve iç yüzeyleri bulunmaktadır. Arka azı dişlerinse dış ve iç yüzeyin yanında çiğneyici yüzeyleri bulunmaktadır. Çiğneyici yüzeylerde oluklar, çıkıntılar ve girintiler olduğundan dolayı iyi temizlenmediğinde diş çürümeye daha elverişli alanlar olurlar. Bu sebepten dolayı dişlerin tüm yüzeyleri dikkatli bir şekilde fırçalanmalı ve diş aralarında gıda parçacığı kaldığından şüphe ediliyorsa diş ipi kullanımına başvurulmalıdır. Tüm kişilerin ağız ve diş yapıları bir değildir. Dişlerin şekilleri, diş yüzeylerinde aşınma, diş etinde çekilmeler, diş etki kanaması gibi haller diş fırçalama tekniğinde farklılık yapılmasını gerektirir. Diş doktorunuz tarafından uygulanan detaylı muayene sonucu tavsiye edildiği biçimde fırçalama yapmanız önerilir. Diş fırçalama teknikleriyse aşağıdaki gibidir:

Bass Yöntemi

Temel diş fırçalama metodu olarak kabul görmesinin beraberinde herkese tavsiye edilen bir tekniktir. İleri geri hareketlerinin rahat bir şekilde uygulanabilmesi bu yöntemle uygulanabilmektedir. Bass yönteminin, diş eti kenarlarıyla ara kısımların etkin bir biçimde temizlenmesi gibi avantajları da bulunmaktadır. Bu diş fırçalama tekniğini uygularken fırçanın kılları dişin dış yüzeyine 45 derecelik bir şekilde açı yaparak diş etinin kenarına yerleştirilir. Diş fırçasının titreşimli ve ileri geri hareketler yaparak uygulama gerçekleştirilmektedir.

Modifiye Stillmann Yöntemi

Bu metot diş eti çekilmesi sorunu yaşayan hasta kişilere tavsiye edilir. Diş fırçası, diş etinin hemen üstüne ve dişin diş etiyle birleştiği kısma yerleştirilir. Diş etinin kenarına ufak bir baskı uygulayarak yukarı aşağı ve ileri geri hareketleriyle uygulama gerçekleştirilir.

Charters Yöntemi

Diş etine yapılan cerrahi operasyonların ardından diş doktoru tarafından hastaya tavsiye edilen bir yöntemdir. Diş eti kenarına masaj yapılarak plak uzaklaştırılabilir. Diş fırçası, dişin dış yüzeyine 45 derecelik açıyla ve fırça uçları dişin çiğneyici yüzüne bakacak biçimde yerleştirilir. Bu şekilde arkaya öne hareketleriyle işlem gerçekleştirilir.

Roll Yöntemi

Herkesçe uygulanabilen bir yöntemdir. Fırça kıllarına diş yüzeyine 45 derecelik açıyla yerleştirdikten sonra dokuya ufak bir baskı yapılır. Yuvarlak hareketlerle fırçalama uygulaması gerçekleştirilir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nedir?

Doğru diş fırçalama yöntemi, her hasta kişide farklı olarak uygulanabilmektedir. Dişin yapısına, kişinin durumuna ilişkili olarak diş doktoru tarafından doğru yöntem tavsiye edilebilir. Diş eti çekilmesi olan kısımlarda diş etine fırça kılları çok baskı uygulamadan fırçalama yapılabilir. Aşınma sebebi ile hassas hale gelen dişlerde yumuşak kıllı fırçaların kullanımını tercih ederek diş yüzeyine zarar vermeyecek biçimde fırçalama işlemi yerine getirilebilir. Bunun dışında sağlıklı dişlere sahip olan ve fırça kullanım kabiliyeti noktasında bir sorunu olmayan kişilere normal şekilde diş fırçalama işlemini yerine getirmeleri tavsiye edilir.

Sırası ile diş fırçalama uygulaması aşağıdaki gibi aşamalandırılır:

  • Dişi fırçalamadan evvel eller yıkanmalı ve ağız temiz suyla çalkalanmalıdır.
  • Diş macunun çok köpürmesinin önüne geçmek için fırçayı ıslatmamanız gerekir.
  • Küçük bir ölçüde macun diş fırçasına sıkılıp fırçalama uygulamasına başlanabilir.
  • Diş fırçası, dişle diş eti yüzeyine 45 derecelik açıyla yerleştirilir.
  • Diş etinden dişin üst bölgesine doğru tek hareket ile ve süpürür biçimde fırçalama uygulaması gerçekleştirmek doğru değildir. Üst dişlerde yukarıdan aşağı tarafa doğru, alt dişlerdeyse aşağıdan yukarı hareketler uygulanmalıdır.
  • Dişlerin dış, iç ve çiğneyici yüzeylerini 2 dakika boyunca ara vermeden fırçalamak gerekmektedir.
  • Ayriyeten uyguladığınız yumuşak hareketler sayesinde diş eti dokusu da fırçalanabilir.
  • Son aşama ise dil yüzeyi ileri geri hareketlerle fırçalanmanın ardından ağız bol suyla çalkalanarak uygulama sonlanabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir