Diş Tedavisi

Diş Sağlığı İçin Günlük Ağız Bakımı: Ağız Durulama Suyu, Diş İpi ve Dil Temizleyiciler

Diş Sağlığı İçin Günlük Ağız Bakımı: Ağız Durulama Suyu, Diş İpi ve Dil Temizleyiciler

Kişisel bakımın en mühim adımı olan ağız bakımı gerek beslenme gerek konuşma gerek de estetik açıdan mühimdir. Ağız bakımı insanın sosyal hayatını da etkilediğinden dolayı ayriyeten bir önem taşımaktadır. Diş ve ağız sağlığı düzgün olmayan birey gıdaları yeteri kadar çiğneyemez, dişini kaybedebilir, ağız kokusu meydana gelebilir, dolaylı yoldan sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Ancak ağız bakımının doğru ve düzenli bir biçimde yapılması gerekmektedir.

Ağız bakımı gün içerisinde iki kez yapılması gereken mühim bir uygulamadır. Ağız bakımını uygulayabilmek için bazı malzemeler kullanılmalıdır. Bunlar; diş ipi, ağız çalkalama suyu, diş fırçası, diş macunudur. Bu malzemeler ile uygulanacak ağız bakımıyla ağız içi hijyeni sağlanır, taze bir nefes ve estetik bir gülüş meydana gelir. Ağız içi hijyeni bittiğinde dişler temizdir, kalıntı bulunmaz. Dişetleri pembe renktedir, kanama olmaz. Ağız kokusu ortaya çıkmaz.

Ağız bakımının önemi bilhassa gelişme döneminde kendisini gösterir. Bu nedenle henüz daha bebeklik zamanlarında anne babaların çocuklarına ağız bakımı hususunda gerekli bilgileri öğretmesi gerekir. Bebeklik evresinde başlayan ağız bakımıyla süt dişinden sonra çıkan dişler daha sağlıklı olur. Sağlıklı dişlerin olması iyi hissetme ve iyi görünme bakımından mühimdir fakat bunun beraberinde rahat bir biçimde yemek yemeyi, özgüvenli konuşma bakımından ayrıca önemlidir.

Doğru ve kurallı bir ağız bakımıyla olası ağız içi sorunlarını da erkenden engellemiş olur. Sorunlar açığa çıktığında oldukça ağrılı ve daha fazla maliyetli bir evre meydana gelir. Ağız bakımı için harcanan süre ile maliyetin katiyen kıyaslaması yapılamaz. Ucuz ve problemsiz bir ağız bakımı mümkündür.

Ağız bakımını evde kurallı ve doğru bir biçimde alışkanlığa dönüştürmek bireyin kendi elindedir. Çünkü oldukça kolay bir işlemdir ve bireyi asla zor duruma düşürmez. Ağız bakımının temeline inildiğinde atıştırmalıkları aza indirmek ve dengeli bir şekilde beslenmek, gün içerisinde iki kez dişleri doğru bir biçimde fırçalamak, içerisinde florür olan diş macunlarını tercih etmek, ağız bakım suyuyla ağzı çalkalamak, gıda atıklarının tam anlamıyla temizlenmesi için diş ipini kullanmak gerekli olan uygulamalardır.

Ağız bakım ürünlerini seçerken de onay almış ve diş doktorunun tavsiye etmiş olduklarına göre yol izleyebilirsiniz. Alınmış olan bir diş fırçasını ise 6 aydan çok kullanılmamanız gerekir. Fırçadaki kıllar birbirlerinden kopmaya başlaması diş fırçanızın ömrünün azaldığı anlamına gelmektedir.

Ağız Bakım Aşamaları

Diş fırçasını seçmek kadar diş fırçalama şekli de oldukça mühimdir. 45 derecelik bir açıyla fırça, dişle dişetinin birleşmiş olduğu bölgeye yerleştirilir. Dairesel hareketlerle dişlerin ön kısmı her bir diş için 10 saniye süreyle fırçalanır.

Arka dişlerse diş etinden dişe doğru tek yönlü hareketle fırçalanır. Ön dişlerin iç kısmı dardır. Bu nedenle bu kısımlar fırçalanırken fırçayı dik bir şekilde tutmalısınız. Arka dişlerdeki çıkıntılı girintili yüzeylerse fırça yüzeyi paralel bir şekilde tutularak ve ileri geri biçimde fırçalanmalıdır. Gerek bakteri plağı gerek de gıda atıklarının çoğaldığı arka dişler ve arka yüzlerle dil de temizlenmelidir. Eğer yalnız ön bölge fırçalanıyor ise arka bölgelerde çürük sorunları ortaya çıkacaktır.

Ağız bakımında mühim bir araç olan ara yüz temizleyicileri de doğru bir biçimde kullanılmalıdır. Bu temizleyiciler normal zamanda diş fırçasının varamadığı bölgelerde, dişeti altı ve diş aralıklarını temizlemeye yardım eder. Diş ipleriyse ilk kez kullanılacaksa mumlu veya naneli kullanılabilir. Florlu diş ipleri de vardır. Diş ipini kullanmak çok kolaydır. Diş ipini her iki elin işaret parmağına sararak başparmak yardımıyla kullanabilirsiniz. Diş ipini dişlerin arasına yavaş hareketler ile geçirmek gerekmektedir. Fakat sert hamleler yapmamaya özen göstermelisiniz. Böyle bir durumda dişeti hasara uğrayabilir. Dişin yüzeyine ipi c harfi şeklinde hareket ettirerek temizliği kolay bir şekilde yapılabilir.

Ağız Çalkalama Suyu ve Ağız Duşu Kullanımı

Ağız çalkalama suları ağız bakımının en mühim aşamasından biridir. Çünkü ağız bakım suyu ağız kokusunun önüne geçmenin en kolay yoludur. Ağız çalkalama sularının ağız içinde 30-60 saniye aralığında bekletilmesi ve gargara yapılması önerilir. Temiz bir ağız içi ve ferah bir nefes için ağız çalkalama suyu çok kullanışlıdır.

Ağız duşuysa diş aralarının ve ağız içindeki bütün kısımların hava püskürtme tazyikli su özelliğiyle bakımı yapılan cihazdır. Güçlü bir performansa sahip olduğundan dolayı ağız bakımında son senelerde sık sık kullanılmaktadır. Ayriyeten ağız duşunu kullanmak da oldukça kolaydır.

Dil Temizliği

Dil temizliğinin en kolay kolu dişlerinizi fırçalarken aynı şekilde dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçası ile dili temizlerken dilinizi tamamıyla dışarı çıkarıp fırçalamanız gerekmektedir. Böylelikle dildeki bakterileri dışarı atar ve tekrardan ağız içerisine yerleşmesinin önüne geçebilirsiniz. Dili temizlemek için kullanacağınız diş fırçasının uç kısmında bulunan kılların yumuşak olması gerekmektedir. Eğer kıllar yumuşak olmazsa sert kıllı fırçalarla dilinize zarar verebilirsiniz.

Dil temizliğinin, dil temizleme aparatıyla da yapılabilmesi mümkündür. Dilinizi temizlerken aparatı dil köküne kadar getirip dil ucuna kadar hareket ettirin. Dilin yüzeyinde biriken gıda parçalarını temizlemek için böyle bir uygulama yapmalısınız. Daha sonrasında ağzınızı iyi bir biçimde gargara yaparak çalkalayın ve bu uygulamayı iki veya üç defa gerçekleştirin.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir