Diş Tedavisi

Diş Eti Sağlığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti Sağlığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti rahatsızlığı, diş etlerinin bakteriler ile enfekte olması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon, diş etinde tahriş ve iltihaplanmaya sebep olur. Pek çok yetişkin, yaşamının bir döneminde diş eti hastalığı ile karşı karşıya kalır. Diş eti hastalığı erken dönemde ameliyatsız bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Fakat hastalık ileri seviyedeyse ve ciddi sorunlara neden olduysa, tedavi için cerrahi yollara başvurulabilir. Diş eti hastalığının farkına erken dönemde varmak ve tedavisini yapmak oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı diş eti hastalığı yaşandığında meydana gelen belirtiler hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Diş eti hastalığı birkaç evrede meydana gelir. Erken aşama diş eti hastalığı, basit bir tanımla diş eti iltihabı olarak bilinmektedir. Diş eti iltihabının tedavisi yapılmadığı zaman bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Mesela dişlerin çene kemiğine sabitlenmesini sağlayan bağ dokuları kısacası periodontal bağlan iltihaplanabilir. Bu seviyede olan diş eti iltihaplanması periodontitis olarak adlandırılmaktadır. Periodontitis ciddi bir diş eti sorunudur. Bu sorunun vakit kaybı yaşamadan ortadan kaldırılması gerekir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri

Erken evrede fark edilen diş eti hastalığının belirtileri içerisinde diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet durumu yer alır. Dişleri fırçaladıktan sonra veya diş ipi kullanımının ardından diş etlerinde kanama ile karşılaşılabilir. Diş eti hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

Ağız Kokusu: Ağızda normal koşullarda, çok miktarda bakteri yer alır. Bakteriler dişin yüzeyinde biriken plaklardan beslenmektedir. Plakların temizliği yapıldığında ağızda bulunan bakterilerin sayısında artış meydana gelir. Bakteriler, dişleri ve diş etlerini tahriş edebilecek ve ağız içerisinde kötü bir koku oluşmasına yol açacak toksinler salgılamaktadır.

Kızarmış ve Şişmiş Diş Etleri: Bu durum işlerinde bir sorun olduğuna işaret eden ilk belirtidir. Diş eti hastalıkları tipik bir şekilde, diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlamaktadır. Sağlıklı diş etlerinin rengi açık pembedir. Şayet diş etinde anormal bir kızarma görülürse diş hekimine başvurmak gerekmektedir.

Hassas Dişler: Sıcak ve soğuğa karşı dişlerde meydana gelen aşırı derecede hassasiyet, diş eti hastalığı belirtilerinin içerisinde bulunmaktadır. Bu durum genel olarak diş eti çekilmesi ile beraber meydana gelir.

Küçülen Diş Etleri: Dişler eskiden olduğundan daha uzun bir görünüme sahip ise, diş eti çekilmesine işaret edebilmektedir.

Diş Eti Tedavisi

Hastalığın aşaması, daha önce uygulanan tedavilerin etki etme seviyesi ve genel sağlık durumu ile bağlantılı olarak diş eti tedavisi için tercih edilen yöntemler farklılık göstermektedir. Ameliyatın gerekli olmadığı diş eti tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Profesyonel Diş Temizliği

Tartarlar ve plaklar, diş eti çizgisinin altına girdiği zaman diş eti hastalıklarına yol açabilir. Profesyonel diş eti temizliği yapılarak bu problem ortadan kaldırılabilir.

Diş Eti Ölçeklemesi ve Kök Planlaması

Diş doktoru, diş etlerinin altında plak ve diş taşı biriktiğini tespit eder ise, ölçekleme ve kök planlaması yapar. Bu uygulamanın yapılabilmesi için lokal anestezi gerekmektedir. Uygulamada, diş eti çizgisinin üzerindeki ve altındaki tartar ve plak kazınır. Sonrasında, dişin kök kısmındaki pürüzlü kısımlar pürüzsüz hale getirilir ve bakterilerin üremesi zorlaştırılır.

Bazı diş eti hastalıklarında ise cerrahi yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Diş eti için kullanılan cerrahi yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

Cep Küçültme Ameliyatı

Bu uygulama esnasında diş etleri geriye doğru kaldırılır ve alt kısımda biriken tartar alınır. Ayrıca, diş etinin çekilmesi ile meydana gelen ve tartar ile dolan ceplerin temizliği yapılır. Bazı hallerde ise zarar görmüş diş kemiğinin düzeltilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu uygulama kök planlama olarak adlandırılır. Ardından diş etleri, dişin çevresine sıkı bir şekilde oturacak biçimde yerlerine konumlandırılır. Diş ve diş eti arasında yer alan boşluğu düzgün bir şekilde kapatmak, zararlı bakterilerin büyüyebileceği alanları da kısıtlamaktadır.

Kemik Grefti

Kemik grefti uygulamalarında; diş eti rahatsızlığının olumsuz etkilediği kemiğin yerine, hastanın kendi kemiğinden veya sentetik kemikten elde edilen kemik greftlerinin kullanımı tercih edilir. Bu greftler, periodontal hastalık sebebi ile zarar gören bölgedeki kemiğin yerini almaktadır. Ayrıca yine bu bölgedeki kemiğin tekrardan oluşmasını sağlar.

Yumuşak Doku Greftleri

Bu işlem ile ince diş etlerinin güçlenmesi sağlanır ya da diş etlerinin çekildiği bölgeler doldurulur.

Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu uygulaması, dişlere destek olan kemiklerin gelişmesini teşvik etmeyi ve sonrasında bu gelişmeyi yönlendirmek için diş eti dokusu ya da dişlerin çevresine bariyerler konumlandırmayı kapsar. Diş eti cepleri düzgün bir şekilde temizlendikten sonra, diş eti dokusu ile diş kökünün ucu kesilmiş alanın arasına biyolojik olarak emilebilen bir membran konumlandırılır. Bu membran, kemiğin düzgün bir şekilde tekrardan gelişmesine imkan sağlar.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir