Diş Tedavisi

Ağız Kokusu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ağız Kokusu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ağız kokusu bireyi rahatsız ederek utanç verici seviyeye gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ağızda koku olmasının nedeni, genel olarak kişinin ağız temizliğini tam anlamı ile sağlayamamasından kaynaklanmaktadır. Ancak ağız temizliğinin doğru bir şekilde yerine getirilmesine rağmen uzun zamanlı ve rahatsız edici bir koku mevcutsa, bu durum diğer hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Uzun süre boyunca geçmeyen ağız kokusunun sebeplerinin mutlaka tespit edilmesi gerekmektedir.

Çoğunlukla sabah saatlerinde kişiyi rahatsız eden bir kokunun olması fizyolojik açıdan normal kabul edilmektedir. Akşam yenilen ya da içilen besinlerin dişlerin arasına girmesi ve dil yüzeyinde birikmesi neticesinde olmaktadır. Bu koku daimi değildir ve dişler fırçalandıktan ve ağız bakımı yapıldıktan sonra ortadan kalacaktır.

Bazı bireylerde herhangi bir ağız kokusu bulunmamasına rağmen, ağzında koku olduğunu düşünebilmektedir. Bu durum sebebi ile kendisini rahatsız hisseden kişi bir diş hekimine başvurabilir. Yine ağız içerisinde ortaya çıkan diş ve diş eti hastalıkları ile bağlantılı olarak ağız kokusu meydana gelebilir.

Bazı zamanlarda ağız dışından kaynaklanan kokularda oluşabilir; bunlar burun eti, mide ve üst solunum yolları ile bağlantılı olan hastalıklardan kaynaklı olarak oluşabilir. Bu durumlarda ilk olarak altta yatan nedenin belirlenip tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Belirtiler

Ağız kokusu bir hastalık olmamak ile birlikte pek çok hastalığın belirtisidir. Fizyolojik olarak tükettiğimiz besine göre meydana gelebilen ağız kokuları normal olarak görülmektedir. Bir de patolojik durumlar sebebi ile ortaya çıkan ağız kokuları mevcuttur. Bunlar;

  • Sinüzit
  • Diş çürükleri
  • Geniz eti ve boğaz hastalıkları
  • Faranjit
  • Karaciğer yetmezliği
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıklarının belirtisi olabilir.

Bilhassa şeker hastalarındaki aseton-meyve kokusuna benzerlik gösteren ağız kokusu ile böbrek hastalıklarında meydana gelen amonyak kokusuna benzerlik gösteren ağız kokusu son derece karakteristik özelliktedir.

Tedavi Yöntemleri

Ağız kokusunun temelinde yer alan sebep ağız temizliğinin tam olarak gerçekleştirilememesi olabilir. Böyle bir durumda dişlerin günlük olarak yerine getirilen temizliğinin en düzgün biçimde gerçekleştirilmesi ve gargara, diş ipi kullanımı gibi basit yöntemlerin kullanılması ağız kokusu için faydalı olabilmektedir. Florürlü dil macununun kullanımı tercih edilerek gün içerisinde 3 kez ve en düşük 2 dakika olacak biçimde dişler fırçalanmalı, her yemeğin ardından, dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları diş ipi ile temizlenmeli ve gerektiğinde antibakteriyel ağız gargaralarının kullanılması gerekmektedir.

Diş bakımının yanında, dil yüzeyinde yer alan bakterileri arındırmak için özel olarak üretilen diş temizleme fırçaları ile gün içerisinde dil temizliği yapılmalıdır. Gün içerisinde suyun az miktarda tüketilmesi ağız kokusuna yol açabilecek etkenler arasında bulunmaktadır. Su tüketimi, tükürük üretimi tetikler ve bu da ağız içerisinde bulunan bakterilerin arındırılmasına yardımcı olur. Ayrıyeten kişi sigara kullanıyorsa, sigara tüketiminin sonlandırılması da ağız kokusunun ortadan kalkmasında önemli rol oynayacaktır.

Ağız kokusu şayet dişlerdeki çürük ya da diş etlerindeki enfeksiyon nedeni ile oluşuyorsa, diş doktoru tarafından en ideal tedavi yöntemleri kullanılarak ağız kokusunun tedavisi yapılabilir. Diş taşları da ağız kokusuna sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Diş taşlarının yılda bir defa temizlenmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir bireyin yıl içerisinde iki kez diş hekimine görünmesi tavsiye edilmektedir.

Ağız ve diş temizliğinin düzgün bir şekilde yapılmasına rağmen koku durumu ortadan kalkmıyorsa o zaman altta yatan diğer nedenlerin araştırılması gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir