Diş Tedavisi

Diş Eti Kanaması: Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş Eti Kanaması: Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti kanaması genel olarak diş etlerinde ortaya çıkabilecek hastalıklardan kaynaklı bir semptom olabilmektedir. Ancak diş eti kanamaları çeşitli sağlık problemleri ile bağlantılı olarak da meydana gelebilmektedir. Diş eti kanamaları dişlerin fazla sert fırçalanması, diş ipi kullanımının sert bir şekilde gerçekleştirilmesi ya da protezlerin hatalı kullanımı nedeni ile ortaya çıkabilir. Bu ve buna benzer günlük problemlerin yanında diş eti kanaması periodontitis, vitamin eksikliği, lösemi ve trombosit noksanlığı gibi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu çeşit hastalıklar diş etinin daha kolay kanayıp iltihap kapmasına yol açar. Bu sebepten dolayı diş eti kanaması problemi ile karşı karşıya kalanlar kesinlikle sağlık kuruluşlarına başvurarak bu problemin sebebi hakkına bilgi sahibi olmalı ve tedaviye başlamalıdır.

Diş Eti Kanaması Sebepleri

Sadece diş eti ile bağlantılı olan hastalıklar değil pek çok hastalık diş eti kanamasına sebep olabilir. En yaygın karşı karşıya kalınan diş eti kanaması sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Diş eti iltihabı, ortaya çıkan diş eti hastalıklarının ilk evresidir. Yaygın olarak görülen semptomlar arasında diş etinin kızarması ve hassas hale gelmesi bulunmaktadır. Zaman içerisinde diş etinde ortaya çıkan plakların temizlenmemesi sebebi ile meydana gelir ve oluşan bu plaklar bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu sebepten dolayı diş etlerinde kızarıklık ve hassasiyet ortaya çıktığında bir uzmana başvurarak hastalıkların ilerlemesine engel olmalısınız.
  • Bazı ilaçlar kullanıldığında yan etki olarak diş eti kanamaları meydana gelmektedir. Bilhassa kan sulandıran ilaçlar kanın pıhtılaşmasını zorlaştıracağından dolayı diş eti kanaması kolaylaşacaktır. Bu problemin yaşanmaması için kullanılacak ilaçların uzman kontrolünde alınması, bu kişilere daha hassas ağız bakım ürünlerinin tavsiye edilmesi gerekmektedir.
  • Kullanılan ağız bakım ürünlerinde farklılık yapılması da diş eti kanamalarına sebep olur. Ağız hijyeni sağlanırken günlük rutinin dışına çıkmak bazı zamanlarda diş eti kanaması yaşanmasına neden olur.
  • Hamilelik esnasında farklılaşan hormonal aktiviteler diş eti hassasiyetine neden olabilir. Diş etlerinde kan akış seviyesinin artış göstermesi ile bağlantılı olarak diş bakımı esnasında kanamalar olabilir.
  • Ağız bakımı konusunda yeteri kadar titiz davranmamak diş eti hastalıklarının ve diş eti kanamalarının başlıca sebepleri arasındadır. Ağız sağlığının yerinde olabilmesi için düzenli yapılan bakımlara ihtiyaç vardır.
  • Diş eti kanamalarına yol açan bir başka durum sağlıksız beslenme şeklidir. İşlenmiş gıdalardaki bazı bileşenler diş etlerinin hasar görmesine sebep olabilir. Aynı zamanda vitamin ve mineral noksanlıkları ağız sağlığının bozulma nedenlerindendir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi

Diş eti kanamasına yapılacak olan tedavinin ilk aşaması bireysel olarak ağız bakımının düzgün bir şekilde yerine getirilmesidir. Günlük olarak yapılan ağız bakımının yanında yılda 2 defa, teşhisi konulmuş bir ağız ve diş hastalığınız mevcutsa doktorunuzun tavsiye edeceği sıklıkta muayene olmalısınız. Dişlerin doğru bir biçimde fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş plakların meydana gelmesini en düşük seviyeye indireceğinden dolayı diş eti kanaması ihtimalini de azaltacaktır. Diş eti kanaması genellikle bakteriyel enfeksiyonlar yüzünden olduğundan dolayı antiseptik gargara kullanımı da kanamalara engel olabilir. Ilık ve tuzlu su ile gargara yapılması diş etlerini rahatlattığından dolayı kanama tedavilerinde tercih edilmektedir. Diş etlerine herhangi bir zarar vermemek için yumuşak uçlu fırçaların kullanımı tercih edilmelidir. Diş eti kanaması problemi ileri seviyede olan ve günlük hayatını güçleşen kişilere bazı ilaç tedavilerinin uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir. Bunun için ilaçlar, ağrı kesiciler, gargaralar ve özel diş macunları tavsiye edilebilir. Doktorun tavsiye ettiği tedavi ve doğru bir ağız bakımıyla diş eti kanaması problemini tamamı ile çözmek mümkün hale gelecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir