Diş Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Bakım İpuçları ve İyileşme Süreci

Diş Çekimi Sonrası Bakım İpuçları ve İyileşme Süreci
  • Çekim yarasının üstüne yerleştirilen tampon yarım saat kadar bir süre bekletilmelidir. Eğer sızıntı biçiminde kanama var ise yedek tampon ile değiştirmelisiniz.
  • Tampon atıldıktan sonraysa, gerekli değilse tekrardan tampon yerleştirilmemelidir, meydana gelen pıhtının bozulmamasına dikkat edilmelidir.
  • Diş çekildikten sonra belli bir süre dinlenmelisiniz. İmkan varsa başınız yukarıda bir şekilde yatmalısınız.
  • Çekimin ilk günü cerrahi bölgeye dokunmamalısınız, ağzınızı çalkalamamalısınız.
  • Diş çekilme işleminden sonraki 2 saat bir şeyler tüketilmemeli, belli bir zaman geçtikten sonra da kesinlikle ılık şeyler tercih edilmelidir, aşırı sıcak, soğuk ve asit içeren yiyeceklerden kaçınılmalı, önerilen oda ısısında süt tüketilmelidir.
  • 24 saat boyunca sigara tüketilmemelidir. Sigara oluşan pıhtının bozulmasına ve yaralı bölgenin iltihap kapmasına sebep olabilir. Kuru soket adı verilen bu durum uzun zaman boyunca sancıya neden olur.
  • 24 saat boyunca alkol tüketilmemelidir.
  • Kesinlikle çekilen dişin yerine dokunulmamalıdır, yaralı bölgeyi emip tükürmemelisiniz.
  • Oral cerrahi uygulama sonrasında ödem ortaya çıkmaktadır. Cerrahi bölgeye yanaktan uygulanan buz ile oluşan bu ödem aza indirilebilir.
  • Yaralı kısım 24 saat süresince kullanılmamalıdır.
  • Ağrı hissedilirse aspirin haricinde bir ilaç kullanılmalı, mümkün ise bunun için doktora danışılmalıdır.
  • Çekilen bölge kesinlikle temiz tutulmalıdır. Yaranın içine besin parçacıkları dolmasının önüne geçilmelidir. Diş çekildikten 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçası ile yavaş bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu esnada ılık ısıda tuzlu su gargarasından da yararlanılabilir.
  • Kanamanın hafif bir sızıntı şeklinde 6-24 saat boyunca devam etmesi doğal olarak kabul edilmektedir. Fakat aşırı derecede bir kanama var ise veya belirtilen bu süre geçmişse kesinlikle diş doktoruna gidilmesi gerekmektedir.
  • Aynı şekilde, uzun bir süre devam eden şişlik ağrı gibi hallerde de doktora gidilmesi gerekmektedir.

Operasyondan sonra ağrıyı kesmek için verilen analjeziklerden ilki lokal anestezinin tesiri geçmeden kullanıldığında hasta çok daha rahat olur. Çünkü analjeziklerin tesiri tahmini yarım saatte başlamaktadır. Bazı hasta kişiler kuvvetli analjeziklerin mide bulantısı yaşatmasından yakınmaktadır, bu durumun önüne geçmek için ilacı yemekten biraz sonra tok karnına tüketmekte fayda olacaktır. Analjeziklere her hastanın vermiş olduğu yanıt başkadır. Bazı hasta kişiler iki hap alma gereği duyabilmektedirler. En çok sancı lokal anestezinin tesirinin geçtiği ilk 6 saattir. Bu süre geçtikten sonra analjezik gereksinimi de azalacaktır. Eğer çok fazla analjezik tüketme gereği duyuluyor ise, diş hekimine başvurulmalıdır.

Hastanın besleyici gıdaların tüketmesi tavsiye edilir, aşırı sıcak yemekler yememesi söylenir. İlk günlerde mısır, fındık… gibi taneli besinlerden çekilen bölge yerine gelmemesi için kaçınılması ve mümkünse sıvı gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Birkaç gün geçtikten sonra katı besinleri tüketmeye devam edebilir. Hasta kişide şeker rahatsızlığı var ise, diş hekiminin tavsiyesi üzerine düzenli bir şekilde beslenmeye devam edebilmektedir.

Operasyon bölgesinde bazen sivri ve sert bir şeyler hissedilebilmektedir. Bu gibi durumlarda bu ya kemik kalıntısı ya da çekim boşluğunun duvarı olabilmektedir. Birkaç gün içerisinde geçmezse diş hekimine görünmekte fayda vardır. Cerrahi uygulamadan sonra ağzın temiz tutulması oldukça mühimdir. Gargarayla ilk günün dışında sonraki günler gün içerisinde 2-3 defa soket alanı temizlenmelidir. Cerrahi uygulamadan hemen sonra ağız bakımına başlamak gerekmektedir. Ağrı ve ödem fırçalamayı azıcık zorlayabilir ama hasta düzenli bir biçimde fırçalamaya dikkat etmelidir.

Diş çekimi sonrasında gelişen iyileşme evresi şu şekilde yol izler: cerrahiyi izleyen ilk iki gün en rahatsızlık veren günlerdir ve genelde ödem meydana gelir. Üçüncü gün diğer günlere kıyasla rahattır, şişmeler devam etse de yemek yeme oldukça kolaylaşır. Geriye kalan günlerde çabucak iyileşir, gelişmiyor ise diş hekimiyle irtibata geçilmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir