Benliğinizi temsil ederken ve çekiciliğinizi ön plana çıkartırken, dişlerinizin taşıdığı önem oldukça büyüktür. Güzel bir görüntüye ve sağlıklı bir dişe sahip olmanın ilk maddesi tabi ki de ağız temizliğidir. Herkes ne yapması gerektiğini bildiği halde, yine de etrafımızdaki kişilerin dişlerinde leke problemleri ya da renk değişikliği görmekteyiz. Tercih edilen içecek ve yiyecekler, ilaç kullanımı ve ağız bakımı gibi türlü etkenler sebebi ile diş lekeleri, dişlerin üzerinde ya da diş minesinin alt kısmında ortaya çıkmaktadır.
Dişlerde Leke Neden Oluşur?
Rastgele bir tıbbi sorunda olduğu gibi, lekelerin sebebini tedaviden evvel çözmek oldukça büyük önem taşımaktadır. Diş renginin farklılaşmasının sebepleri içsel, dışsal ve yaş ile ilişkili olabilir. Yine de genellikle aşağıdaki nedenlerden dolayı dişlerde leke görülür:
* Diğer rahatsızlıklar ve travmalar
* Aşırı derecede çay ve kahve tüketmek dişlerde renk değişikliğine ve lekelere sebep olur.
* Renk oranı fazla olan gıdaları yemek
* Türlü kazalardan ötürü dişlerin dış tarafında meydana gelen çatlaklar
* Doğru olmayan diş macunu ve diş fırçası kullanımından ötürü diş minesinin aşınması
* Diş sorunlarına genetik yatkınlık
* Diş bakımında eksiliğin olması
* Asit içeren içecek ve yiyecekler
* Alkol ve sigara tüketmek
Diş Lekeleri Kaç Grupta Sınıflandırılmaktadır?
Yüzey lekeleri, dişlerde yer alan maddelerin belirli değişimlere tepki olarak ya da her iki etkenin bir bileşimi sebebi ile ortaya çıkabilir. Diş doktorları tarafından üç temel tip diş rengi tanımlamışlardır.
Ekstrinsik Diş Lekeleri: Dişin üzerinde dışsal bir diş lekesinin bulaşması anlamına gelmektedir. İçecek ya da yiyeceklerden dolayı meydana gelen doku kalıntısı gibi, diş minesini saran protein tabakasında leke parçacıkları meydana geldiğinde de ortaya çıkmaktadır. Genel olarak diş lekeleri sigara tüketimi ya da sıklıkla çay ve kahve, şarap ya da kolalı içeceklerin içilmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Kötü ağız bakımı bakteriler ile bir araya gelirse, dış renk değişikliği kaçınılmaz bir durum haline gelir.
İçsel Diş Lekeleri: Diş yüzeyinin alt katmanında meydana gelmektedir. Kısacası içsel diş lekesinin renklendirilmesidir. Bu, lekeye sebep olan kirletici maddelerin dişin dış tarafından geçerken ve diş minesinde çoğalırken ortaya çıkması ile açıklaması yapılmaktadır. Çok fazla florür kullanımı, içsel florür kullanımı ile de bağlantılıdır. İç taraftan gelen bir diş lekesini çıkarmak daha güçtür ancak imkansız bir durum değildir. İçsel bir diş lekesi, uzman bir diş doktorunun tedavisiyle de ortadan kaldırılabilir.
Yaş ile İlişkili Renk Değişimi: Gerek iç gerek de dış diş renklenmesinin sonuçları, yaşa bağlı diş lekeleri ile ilişkili olabilmektedir. Dişin çekirdek dokusu olarak adlandırılan dentin zaman geçtikçe doğal olarak sarardığından dolayı dişler yaş ile beraber renk değişimine uğramaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Evde Diş Beyazlatma Metodu: Günlük yaşamımızdaki alışkanlıklar, dişlerimizde meydana gelen lekelenmelerde oldukça fazla bir etkeni bulunmaktadır. Bu sebeple yediğimiz yiyecek ve içecekler hususunda dikkat etmemiz gerekmektedir. Eczane ya da marketten satın alınarak evde uygulanabilecek beyazlatıcı ürünler kullanılabilir ancak diş doktorunuza danışarak dişinize uygun ürünü tercih etmek daha doğru olacaktır. Bununla beraber diş hijyeninize önem vermek ve dişinize gargara yapmak, evde diş beyazlatma işleminizi kolay bir hale getirecektir.
Profesyonel Diş Beyazlatma: Diş doktoru aracılığıyla uygulanacak olan hidrojen peroksit solüsyonuyla dişlerinizi beyazlatmanız mümkün olacaktır. Doktorunuz, uygulama esnasında ultraviyole gibi bir özel ışık tercih ederek operasyonu gerçekleştirmiş olacaktır. Dişinizin durumuna göre beyazlatan solüsyonların ölçüsü tabi ki farklılık gösterecektir. Profesyonel diş beyazlatma uygulaması ancak işinde uzman olan diş doktorları tarafından uygulandığında güvenilir olmaktadır. Bu uygulamaya kaplamalar da dahil olmaktadır.