Diş Tedavisi

Diş Eti Kanaması Neden Oluşur?

Diş Eti Kanaması Neden Oluşur

Öncelikle diş eti kanaması sadece ağız içi problemlerinin yanı sıra başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Diş eti kanamaları genellikle dişlerin sert fırçalanması sonucu oluşan bir sağlık problemidir. Diş ipi kullanırken uyguladığımız kuvvet sonucu diş eti kanaması olabilir. Bununla birlikte eğer protez kullanıyorsak bu protezlerin yanlış kullanımı da diş etine zarar verebilir.

Diş eti kanaması, lösemi, vitamin eksikliği, periodontitis ve trombosit eksikliği gibi sağlık problemlerin meydana getirmiş olduğu bir işaret olabilir. Uzmanlara göre bu tarz hastalıklar diş etinin daha kolay kanamasına ve iltihaplanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden diş eti kanaması problemi yaşıyorsanız kısa bir sürede bu nedeni öğrenip gerekli tedavi sürecine başlamanız gerekmektedir.

Diş eti kanamaları genellikle diş etlerinde oluşan plak birikmesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Diş etinde biriken plaklar zaman içerisinde gingivitis adı verilen renksiz ve yapışkan bir bakteri türüne dönüşüp iltihaplanmalara yol açabilir. Bu plaklar kısa sürede temizlenmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca aşırı biriken plaklar çene kemiği denen hastalığa yol açabilmektedir. Diş eti kanamaları her ne kadar küçük bir rahatsızlık gibi görünse de ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu nedenle kısa süre içerisinde önlem alınması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Diş eti kanamaları yaygın bir şekilde görülmektedir. Dişlerin fırçalanma sırasında oluşan kan ile fark edilir. Ayrıca sıcak veya soğuk içecekler tüketildiği sırada oluşan hassasiyet bu durumun fark edilmesini sağlamaktadır. Diş etinin normal renginden daha kırmızı ve şiş olma durumu diş eti kanaması belirtileri arasında yer almaktadır.

Yaygın bir belirti olarak diş etlerinin kızarması ve hassasiyet durumu ön plana çıkmaktadır. Zamanla oluşan plaklar diş eti kanamasını artırmaktadır. Diş etinde oluşan plakların temizlenmemesi diş eti kanamasını meydana getirir. Bu etkilerin yanı sıra kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak diş eti kanamaları oluşabilir. Bu nedenle uzmanların kontrolü altında bu kişilerin daha hassas bir ağız bakım ürünlerini tercih etmeleri gerekmektedir.

Kadınlarda gebelik durumlarında hormonal değişikler nedeni ile diş eti kanamaları olabilir. Ağız bakımına önem vermeyen insanların bu problemi daha çok yaşadığı gözlenmektedir. Uzmanlara göre vitamin ve mineral eksikliği diş eti kanamalarının nedenlerinden bir tanesidir. Bu yüzden dengeli ve yeterli beslenme ile bu durumun önüne geçilebilir.

Yaşadığımız sıkıntılar ve iş problemlerine bağlı olarak oluşan stres ve sıkıntı pek çok hastalığı getirmenin yanı sıra yine diş eti problemlerine neden olmaktadır. Yemek yeme sırasında çene ve diş yapısına uygun çiğnenmediği takdirde diş etinde kanamalar olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir