Diş Tedavisi

Diş Minesi Nedir? Nasıl Güçlendirilir?

diş minesi

Diş minesi dişin dış yüzeyinde kalan sert kısımdır. Diş minesi vücuttaki en sert maddelerden biridir. Zamanla içtiğimiz asitli içecekler nedeni ile aşınabilir. Diş minesi aşınmaya başladığı zaman diş hassasiyeti ve dişlerin zamanla zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca dişlerin sert fırçalanma sonucunda diş minesi aşınabilir. Şekerli yiyeceklerin tüketilmesi ve ağız hijyeninin yeterli olmaması diş minesine aşamalı olarak zarar verir. Zamanla dişler çürür ve diş kaybı sorunları ortaya çıkmaya başlar. Makarna, ekmek ve cips gibi karbonhidrat taşıyan yiyecekler ağızda şekere dönüşür. Bu nedenle gün içerisinde şeker oranımızı düşürmemiz gerekiyor. Bir bireyin günlük alması gereken şeker oranı 13 gramı geçmemelidir. Diş minesi güçlendirmemiz için uymamız gereken kurallar;

Sağlıklı Beslenme

Dişlerimizde çürümeye yol açan bakteriler vücudumuza aldığımız nişasta ve şeker ile beslenmektedir. Asit sadece gazoz veya kola gibi içeceklerde değil, turşu, domates ve turunçgillerde mevcuttur. Asit diş minesinin aşınmasında önemli bir rol oynar. Bu yüzden günlük şeker alımı 13 gramdan fazla olmamalıdır. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda şeker alımı azaldığı zaman ağız sağlığı riski önemli ölçüde azalmaktadır.

Ara öğünlerde yediğimiz atıştırmalıklara dikkat etmemiz gerekiyor. İçtiğiniz soda, limonata, portakal suyu ve kahve gibi içecekleri tüketirken pipet kullanımınız bu etkiyi azaltmaktadır. Yapılan bir diğer araştırmalara göre uzmanlar ağız sağlığı ve diş minesini koruması açısından yemekleri peynir ile bitirmemiz gerektiğini söylemektedir. Peynirde bulunan protein diş minesinin aşınmasını azaltmaktadır. Yemek sonrası peynir çiğnemek alınan bakteri ve asitlerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca peynir çiğnemek tükürük akışını uyarmaktadır.

Diş Fırçası ve Diş Macunu Kullanımı

Büyük ve kalın telli diş fırçalarınız diş minesine zarar vermektedir. Uzmanlar bu konuda yumuşak telli diş fırçası kullanımını önermektedir. Dişlerinizi fırçalarken uyguladığınız baskı önemlidir. Fırçalama sırasında ileri geri hareketler yerine dairesel hareketler uygulayarak diş ve ağız temizliğinizi yapabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız Diş macunun içerisinde tükürüğünüzde yer alan minerallere ve diş minesi zarar veren gliserin maddesinin olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Dişlerinizi günde iki defa fırçalamanız yeterlidir.

Diş Minesi Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Şekersiz sakız kullanımı diş minesini güçlendirme konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük akışını uyarır, bakteri ve asitleri temizler. Diş minesinin aşındığını sıcak veya soğuk içecekler tükettiğiniz zaman hissedebilirsiniz. Göz ile görünür çatlakların oluşumu diş minesinin aşındığını göstermektedir. Diş mineniz şiddetli bir şekilde aşınma görülüyorsa eğer kendi kendini onaramaz. Bu nedenle dişlere diş yapıştırma işlemi kullanılır. Diş minesinin daha ileri vakalarında ise diş sağlığını önlemek amacı ile porselen veneer ya da kuron gibi tedaviler uygulanmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir