Diş Tedavisi

Diş Eti Çekilmesinde Hangi Tedavi Uygulanır?

Diş Eti Çekilmesinde Hangi Tedavi Uygulanır

Diş eti çekilmesi tedavisinde hasta ile diş hekimi arasındaki işbirliği oldukça önemlidir. Diş eti çekilmesi tedavisinin aşamalarında bilinçli bir şekilde hareket ederek başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Diş eti çekilmesinin tedavisinde öncelikle dişlerin çevresini kaplayan diş taşları temizlenir. Daha sonra diş yüzeylerine parlatma işlemi yapılır. Diş eti çekilmesinde iltihabın derecesine bağlı olarak lokal anestezi uygulanarak diş eti ceplerinin iç kısımları tamamen temizlenir. Kök yüzeylerine ise subgingival kürtetaj adı verilen diş eti temizliği yapılır.

Akut diş eti enfeksiyonu gibi bir durum ile karşı karşıya kalındığı durumlarda yapılan tedaviye destek amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Bunun yanı sıra antibakteriyel gargaralar da önerilmektedir. Diş eti iltihaplanmasını daha yoğun yaşayan hastalarda ise yine lokal anestezi altında diş etlerinin iç ve kemik yüzeyleri iltihaplı olan dokudan temizlenir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olmaktadır?

Diş eti çekilmesi genellikle sert kıllı diş fırçası kullanımı nedeniyle oluşmaktadır. Bunun yanı sıra diş fırçalarken diş etinin tersi yönüne fırçala yaparsanız ve sert bir şekilde fırçalarsanız bu duruma neden olabilirsiniz. Diş eti çekilmesinin bir diğer nedenlerinden bir tanesi de dişlerde şiddetli bir çapraşıklık durumunun yaşanmasıdır.

Gündelik olarak dişlerinize gereken hijyeni göstermiyorsanız ve diş taşları oluşumu sonrasında diş taşlarınızın temizlenmesi için diş hekiminize gitmiyorsanız bu durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Şeker hastalığı ve buna benzer sistematik hastalıklar, sigara kullanımı, genetik olarak yatkınlık, yaş problemi, dişleri sıkma alışkanlığı, kötü beslenme, antidepresan kullanımı, kalp ilaçları ve hamilelik gibi durumlar diş eti çekilmesine neden olabilecek durumlardır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir