Diş Tedavisi

Diş Çürüğü Ağız Kokusu Yapar Mı?

Diş Çürüğü Ağız Kokusu Yapar Mı

Diş çürümelerine sebep olan bakterilerdir ve dişlerin yüzeyinde meydana gelen çukurlar bakterilerin yerleşip çoğalması için müsait bir zemindir. Bu bakterilerin atıklarıysa sülfürlü bileşiklere dönüşmekle birlikte ağız kokusunu meydana getirirler. Ölmeye yakın veya ölmüş bakteriler sülfür bileşiğine sebep olurken, zaten bakımı yapılmayan dişlerdeyse bu süre hızını arttırarak bireyin yalnız başına uygulayacağı hiçbir şey kalmaz ve diş eti rahatsızlıkları ortaya çıkarak ağız kokusu rahatsız edecek bir seviyeye ulaşır.

Aslında her şey tertipli diş ve ağız bakımının yapılmamasından dolayı olur. Ağız kokusunu bir rahatsızlık olarak açıklayamasak bile başka rahatsızlıkların habercisi olduğunu rahat bir şekilde söyleyebiliriz.

Ağız kokusu meselesinin hemen hemen hepsinde bahsettiğimiz konu olan dil temizliği oldukça önemlidir. Diş çürüklerinin ve ağız kokusunun temel sebebi bakterilerdir. Dil yapısından dolayı bakterinin oluşmasına uygundur. Diş fırçası veya kişiye özel yapılmış diş fırçası kullanarak günde iki kez dil temizlenerek bakteri oluşmasının önüne geçilmelidir.

Bakteri oluşumuyla başlayan, diş çürümesiyle devam eden ve ciddi diş eti rahatsızlıklarına sebep olarak diş kayıplarına kadar süren bu dönemi diş bakımınızı düzenli bir şekilde uygulayarak önüne geçebilirsiniz. Bunun beraberinde ağız içi enfeksiyonlara bağlı diğer organlarında büyük ölçüde etkilendiği bilinmelidir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak ağız kokusu olanlar bu durumun farkına varmazlar. Çünkü bireyler bu rahatsız edici kokuyu kendileri hissedemezler. Yalnızca etrafından birileri uyarı yaptığında bu durumun farkına varırlar. Ağız kokusu tek bir sebebe bağlı olarak değil pek çok sebepten ötürü meydana gelebiliyor. Bu durumda önemli olan tedavinin öncesinde kokunun tam anlamıyla neyin neden olduğunu ortaya çıkartarak doğru bir tedavi planı oluşturmaktır. Gerekir ise tedaviye diş doktorunun dışında gerekli uzmanlık alanlarındaki tıp hekimleri de katılabilir. Ağız kokusundan kaçınmak isteniyor ise kesin olarak diş ve ağız bakımını ihmal etmemek gerekir.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu şikayeti yaşanıyor ise öncelikle bir diş doktoruna başvurarak kokunun kaynağı tespit edilmeli ve buna uygun tedavi süreci başlatılmalıdır.

Diş eti rahatsızlıklarıyla diş çürümeleri var ise kesin olarak tedavileri yapılmalıdır. Ağza ve öteki dişlere zarar veren ve kurtarılması imkansız olan dişler çekilmeli ve ağız içerisinde meydana gelebilecek enfeksiyonların önüne geçilmelidir.

Diş ve ağız bakımına özen göstererek dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalı ve dil kesin olarak temizlenmelidir. Ağızda oluşan enfeksiyonların tedavisinden sonra diş macunu ve gargarayla ağız içi hijyenine destek olunabilir. Fakat mekanik temizliğin ardından.

  • Her gün yeteri miktarda su tüketmek.
  • Soğan ve sarımsak pişirilmiş bir şekilde tüketilir ise, bunların sebep olacağı kokuda olmaz.
  • Sigara ve alkol de ağız kokusuna sebep olur. Bu tür kötü alışkanlıklardan kaçınabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir