Diş apsesi, bakteriyel kaynaklı enfeksiyon etkisiyle oluşmuş içi irin dolu kese şeklindeki yapılardır. Diş apsesi, çekilmesi zor ağrılara neden olduğu gibi yanağın ciddi anlamda şişmesine sebep olur.
Diş apsesi sonucu oluşan ağrıyı gidermek için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ayrıca tuzlu ve karbonatlı suyla ağzı çalkalamak tedavi sürecini hızlandırır.
Diş apsesi şiddetliyse antibiyotik ilaçlarla tedavi yapılır. Ancak antibiyotikler şiddetli enfeksiyonlarda tercih edilmektedir.
Apse Nedir?
Apse, dokularda meydana gelen enfeksiyon nedeniyle oluşan içi irin dolu keseciklerdir. Dokunmaya karşı hassastır ve ağrı yapar.
Apse, vücut dokusunda gelişen ve enfeksiyon sonucu meydana gelen irin dolu bir kesedir. Özellikle diş apsesi diğer apse türlerine göre daha yaygındır. Diş apsesi ağız kokusuna, sıcak ve soğuğa karşı hassasiyete ve çekilmez ağrılara neden olur.
Diş apsesi tedavi edilmemesi durumunda kalp kapakçıklarında dahi problemlere neden olabilmektedir. Bu yüzden diş apsesi teşhisi yapılır yapılmaz tedavi sürecine geçilmelidir.
Diş Apsesi Neden Olur?
Diş apsesi, diş kökünde veya çevresinde meydana gelen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Diş çevresinde meydana gelen enfeksiyon kök kanalında yer alan pulpa dokusunda iltihap meydana gelmesine neden olur. Buna da kısaca diş apsesi denir.
Diş apsesine neden olan faktörler kısaca şu şekildedir:
- Diş çürümesi
- Hasarlı dişlerin veya kırık dişlerin olması
- Diş minesinde meydana gelen deformasyon
- Uzun zamandır var olan yani eskimiş doldular
- Diş etinde meydana gelen çeşitli hastalıklar
Diş Apsesi Türleri
Periapikal apse: Bakterilerin diş pulpasına saldırması sonucunda diş kökü ucunda meydana gelen diş apsesi türüdür. Diş pulpası; dişi besleyen kan damarlarını, sinirlerini ve bağ dokusunu da içerisinde bulunduran dişin en iç kısmının olduğu yerdir. Özellikle tedavisi yapılmayan diş kırıklarında sıklıkla gözlemlenir.
Periodontal apse: diş köküne yakın diş etlerinde meydana gelen diş apsesi çeşididir. Diş arasına sıkışan yiyecek kalıntılarına bakterilerin yığılması sonucunda meydana gelir. Özellikle diş bakımını ihmal eden kişilerde en sık rastlanan diş apsesi türüdür.
Diş eti apsesi: Bu apse türü dişleri etkilemez. Etki alanı sadece diş etleridir. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen dönemde diş kayıplarına neden olabilir.
Diş Apsesi Tedavisi
Öncelikli olarak apsenin yayılım alanını belirlemek için diş röntgeni çekilir. Apsenin durumuna göre uygun tedavi yöntemi seçilerek oluşan apse yok edilmeye çalışılır. Diş apsesi tedavisinde genelde tercih edilen tedavi şekilleri şunlardır:
Diş apsenin boşaltılması: Bu tedavi yönteminde apseye kesi atılır ve içinde yer alan irin dışarı akıtılır. Kese içerisinde yer alan irin tamamen boşaltıldıktan sonra apseli bölge tuzlu su çözeltisi kullanılarak temizlenir. Akabinde dişi kurtarmak adına kanal tedavisi uygulanır.
Kök kanal tedavisi: Matkapla diş üst kısımdan delinir ve kök kısmına ulaşılır. Bölgede yer alan zarar görmüş pulpa çıkarılır. Tekrardan enfeksiyon oluşmaması için kök temizlenir. Oluşan boşluk dolgu malzemesiyle doldurularak kapatılır.
Diş çekimi: Bazı durumlarda diş apsesi dişe çok fazla zarar verir. Bu durumda dişi kurtarmak mümkün olmadığı için sorunlu diş çekilir. Dişi çektikten sonra oluşan boş kısım mutlaka temizlenir. Hastanın isteği doğrultusunda diş çekimi nedeniyle oluşan boşluk yapma dişlerle kapatılır. Genelde implant tedavisi tercih edilmektedir.
Diş Apsesi Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ağrı kesici ilaçlar: Diş apsesi çekilmez ağrılara neden olduğu için ağrının yok edilmesi gerekir. Bu yaşam kalitesinin sağlanması için önemlidir. Bu yüzden diş apsesi kaynaklı ağrıları geçirmek için hekiminiz tarafından reçete edilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Soğuk kompres: diş apsesi kaynaklı ağrının azalmasını sağladığı gibi oluşan şişliğin inmesine de yardımcı olur. Soğuk kompres yanak üstünden yapılmalıdır. Buz kalıbı kesinlikle kuru biz beze sarılarak kullanılmalıdır. Aksi halde buz yanak derisine yapışarak deri dokusunun zarar görmesine neden olabilir.